Laár András önálló estje, avagy a férfi, aki nem viccel

Szerző: Reczai Lilla

Ugye, ti is a Besenyő családon szocializálódtatok? Biztosan van kedvenc mondásotok, szóviccetek vagy előadásrészletetek, és épp ezért vettetek részt a Gurigongó előadásán, hogy ismét átjárják az összes porcikátokat Besenyő Pista bácsi gondolatfoszlányai. Rihegtünk- röhögtünk, daloltunk, idéztünk együtt addig, amíg el nem fáradtunk. Egy kicsit hagytuk megpihenni a művész urat, mielőtt bármit is kérdeztünk volna, de utána megostromoltuk őt:

Hogy érzed magad a Gombaszögi Nyári Táborban? Remekül. Kedves kis társaság gyűlt itt össze, az első pillanattól kezdve mosolygós volt a hangulat. Nem sok mindent sikerült megnéznem, ugyanis amint megjöttem, a SzalmaSzínházba kellett sietnem, mert kezdődött az előadás. Nagyon jó ötletnek találom ezt az épületcsodát, mert magam is híve vagyok a szalmából készült házaknak. Nem kerül milliárdokba, hiszen ott van a szalmabála, amelyet egy konstrukció tart és kész is van. Praktikus és jó az illata! Egy rövid ideig mindenképpen maradok, mert azt mondták, hogy kapok vacsorát.

Említetted, hogy már jártál a táborban, igaz, nem Krasznahorkaváralján, hanem konkrétan Gombaszögön. Mennyiben más ennek a tábornak a hangulata? Gombaszögön egy ponyvasátorban léptem fel. Ott is sikeres volt az előadás, de ez mindent felülmúlt. Azt kell, hogy mondjam, mostanában ez volt a legforróbb hangulatú fellépésem.

Rátérnék magára a ,,darabra”: milyen érzés skizofrén elmbetegnek lenni? Hiszen így jellemezted magad az előadás elején. Nekem jó! De van egy összeszedettségem is ám. Nem engedem, hogy az elmebetegség elhatalamasodjon rajtam. Nyomon tudom követni a tudati folyamatokat, és ebben segít a buddhizmus. A buddhista hagyomány egy igazi működő fantasztikus erő. Ha az ember elhatározza, hogy elkezd a saját tudatával foglalkozni, lenyugtatni azt, akkor az illető belső lelki világa olyan szinten átszellemül, hogy az érzelmek nem ragadják el olyannyira. Az éber figyelemmel vagyok képes rendben tartani a skizofréniámat, kordában tartom az érzéseimet.

Laár András

Ennek az éberségnek köze van az ötleteléshez is? Mennyire befolyásolja a frappáns, vicces ötletek kialakulását? Úgy érzem, az ötleteim nem az enyémek, kapom őket. Például nem egyszer fordult elő, hogy meditáltam és egyszercsak eszembe jutott a szó: GasztroMúmia… fejbe kólintott a felismerés, le is fordultam az ülőpárnámról.

A tudat a kulcs. Valamilyen irányban nyílik ki mindig a tudatunk, és az határoz majd meg bennünket. Ha nem foglalkoznék ezzel, megbolondulnék. Nem lehet ép ésszel kibírni a sok baromságot, ami körülvesz bennünket, hacsak az ember nem teszi a helyére a dolgokat. Csak az érint minket, amivel mi kapcsolatba szeretnénk kerülni. Kívánom, hogy az itt jelenlevők tudatos tudati összefogása olyat eredményezzen, amely aztán az értelmiséget előbbre viszi, és nagyban megsegíti, mert remek emberek működnek itt a tábor területén belül.

Hozzászólások

comments powered by Disqus