EXTRRRRRRRAVAGANZA ORIGINALIZMUS!4444

Szerző: Fülöpi Gergely

Kezdjük az egészet úgy, Szirmaisan. Na szóval! Beszéljünk akkor a gag fogalmáról. Először is mit ír róla a szótár? „gag” – kérem szépen – szájpecek, elfojtás, eltömődés, klotűr. Írja a topszotar.hu. Lapozzunk, nem ez kell ide. „gag” – rögtönzés, kabarétréfa, bemondás, ötlet. Így már sokkal jobb! Csak hogy még egy kicsit pontosítsuk, a gag egy zseniális tréfa, amely pofátlanul kihasznál minden eszközt arra, hogy akár rejtett humorként megcsiklandozza az endorfin hormonjainkat. Ezzel meg is érkeztünk eheti színdarabunkhoz, a Megértendő jövendőmenéééééhshez!

mmej

GAG! Egyszerűen semmi más nem jut eszembe, mint ez a magyarul kicsit bénán értelmezhető kifejezés. Kérem szépen, a Meg+értenimúltatsjööövehendőőt talán az idei szezon koronázatlan gag-darabja! Bővebben, amikor az előadás nézése alatt pattognak bennem azok az igazi Guy Ritchie monológok Monthy Pythonnal fűszerezve, megspékelve egy kis Birdmannel és természetesen: 9gag! Annyira helyén volt az egész, hogy nagyon! Ritkán találkozunk ilyen szépen elrejtett vágásokkal. Egyszerűen nem volt benne vágás! Mindig történt valami az alternatív színpadon. Mindig volt mit nézni és folyton jött a váratlanabbnál váratlanabb kreatív humor.

És még nem is beszéltünk a történetről! Az 1700- as évek Magyarországa. Tudjátok! Kurucok meg labancok! Igazából gyakran lemaradtam a nevetéstől, mert annyira ott volt, hogy nevettem vagy két percig és már teljesen máshol volt a sztori. Máskor meg olyan mély, súlyos jelenetek kerültek színpadra, amik nézése közben bántja a fülünket a sarokban duruzsoló légy zaja. Megállíthatatlanul ritmusosan bombázódott a nézők hangulata mindenféle érzéssel. A sztoriról talán nem is szeretnék többet mondani, elégedjen meg a kedves szerkesztőség ennyivel.

mmej

Akkor most hadd említsem meg egy másik két elemet, ami még originalizmusabbá tette a darabot. A szalmaszínház és a vihar! Annyira összejött a környezet, mintha a rendező direkt így akarta volna. Úgy érzem, ezt az előadást így soha többé nem fogják eljátszani. Hát így jártak azok, akik nem látták! Azért zárójelbe: nem akarok ezzel fájdalmat okozni azoknak, akik nem fértek már be a szalmaszínházba, mivel ugyebár létszámkorlátozott volt a darab. Zárójel bezár. Amikor a csatajelenet közben látod, ahogy az egyetlen gyenge magyar hadsereg hogyan próbál még valahogy ellenállni a császári hadosztálynak, látod mennyire kegyetlen, mennyire kihasználtatott. És az eső csak esik a szalmaszínházra, a lecsapó villám fénye pedig beszűrődik a csatatérre… Csak hajrá! Képzeljétek el milyen lehetett!

mmej

fake spoiler alert! Úgy elspoilerezném azt az ominózus szexjelenetet, csak sajnos nem láttam az előttem ülő hátától. Így, hát duplán így jártatok.

Zárszóhoz csak annyit: járjatok színházba. Mer jhó!

És akinek jár a keksz: Tóth Gábor és a Mariannum Egyházi Gimnázium.

Amúgy értitek: ORiGinAliZMUS.

Hozzászólások

comments powered by Disqus