Kutika projekt – születőben egy felvidéki márka

Szerző: Hangácsi István

A Gombaszögi Nyári Tábor július 17-i, pénteki napján a Kutika textilmanufaktúra és gasztroműhely mutatkozott be Szalay Zoltán és Szabó Réka programkoordinátorok révén. A tavaly indult projekt a Minorma Polgári Társulás révén kezdhette meg működését Sajógömörön, mostanság pedig helyi erdei gombák, gyógy- és fűszernövények termesztésével is foglalkoznak. 2007-ben bezárta kapuit a tornaljai Ozeta nagyüzemi varroda, és több száz helybeli maradt tartósan munka nélkül. A gömöri régió amúgy sem gazdag munkalehetőségekben, így a kilábalás sem tűnt egyhamar megvalósíthatónak. A szakképzett munkaerő általános elvándorlása miatt pedig a jövőbeli munkahelyteremtési tervek is veszélyben forognak. A változásra egészen 2014-ig várni kellett, amikor a Kutika projekt a régió varrodai múltjának feltámasztása érdekében Sajógömörben kezdte megvalósítani az elképzeléseit. A jelenleg 4 főt foglalkoztató textilmanufaktúra hazai és külföldi varrodai megrendelésekből tartja fenn magát. Szabó Réka elmondása szerint a következő fázishoz, azaz a saját dizájnnal bíró ruhák készítéséhez leginkább egy megfelelő tervezőre van szüksége a projektnek, aki képes elfogadni és kreatívan felhasználni a helyi népi motívumokat és az egyéni elképzeléseit is. Ugyanis a Kutika számára nagyon fontos, hogy a régióra jellemző jelképek és szokások vizualizálása is erőteljesen megjelenjen. Szalay Zoltán a Kutika projekt közösségösztönző szerepét emelte ki, ugyanis egyszerre kívánja integrálni a szlovák, a magyar és a roma motívumokat a manufaktúra ruhatermékeibe.

Kutika

A projekt leginkább a szlovákiai magyar médiában kapott különösebb figyelmet, de egyes szlovák sajtóorgánumok is beszámoltak a kezdeményezésről. Szabó Réka elmondása alapján főleg az egyedi ruhatervezést preferáló vállalatok keresték meg eddig a Kutikát, de szinte minden együttműködési lehetőségre nyitottak. A gasztro részleg kapcsán a pozsonyi és nyugat-szlovákiai klasszikus piacokat célozzák meg, ugyanis e térségben korántsincs olyan minőségű felhozatal az erdei gombákból és gyógynövényekből, holott igény mutatkozik irántuk.

A nagy áttörés ugyan még várat magára, főleg a textilmanufaktúra kapcsán, de a nemzetközi tapasztalatok alapján nagyon is lehetséges egy igazi sikersztori kibontakozása. Egy szlovákiai magyar márka kialakítása mindemellett pozitív irányba terelné a jelenlegi közösségi közönyt, nem kevés példát mutatva a hazai és kreatív ötletekkel bíró, vállalkozó kedvű társaink irányába.

Hozzászólások

comments powered by Disqus