Labirintus – út önmagunkhoz

Szerző: Mázik Orsolya

A labirintusjárást nem idén próbáltam először, így egyértelmű volt, hogy amilyen hamar csak tudok, 2015-ben is visszalátogatok a TANDEM Labirintus Udvarára, erre a varázslatos helyszínre. Erre csütörtök reggel került sor.

Mire odaértem, Molnár Kriszta már el is kezdte rövid ismertetőjét a labirintusról, mint alakzatról, helyszínről, eszközről, meditációs módszerről. Mint megtudhattuk, a labirintus nem az a hely, ahol elveszhetünk, sőt, ellenkezőleg, éppen az a hely, ahol megtalálhatjuk önmagunkat. Hogyan ne rontsam el a meglepetést, ha esetleg gondolkozol azon, hogy megnézd magadnak? Nos, arra azért számítasz, hogy labirintussal is találkozol itt, élőben. Az első közvetlen találkozásunk ezzel a különleges formával egy színezős gyakorlat keretein belül történt, ahol egészen elmerülhettünk az általunk választott forma díszítésében. Ezáltal önmagunkban is elmerültünk, és már itt is meglepő dolgokat tudtunk meg arról a titokzatos személyről, akit így hívnak: ÉN.

A második találkozás a labirintussal még közvetlenebb volt. Kriszta elmondott néhány tudnivalót, majd sor kerül a legizgalmasabb, egyúttal legnehezebb programpontra. Ekkor sétáltunk végig a kövekből kirakott labirintusban. Mert akár a bemutatással egybekötött színezés is lehet egy csoportos foglalkozás része, magában a labirintusban akkor is egyedül vagyunk, önmagunkban, ha százan vagyunk ott egyidejűleg. Így, bár fizikailag az alakzatban sétálgatunk, valójában egy belső kirándulást teszünk.

Közvetlenül ezután senki sem siet vissza a külvilágba, így én sem. Ettől függetlenül azért megkérdeztem Molnár Krisztát, hogyan írná le a labirintust azoknak az embereknek, akiknek a puszta programnév nem keltette fel a figyelmét, így csak a Vadalmában értesülhetnek annak mibenlétéről. „Nincs erre egy univerzális recept. Különböző ajánlásokat tudok tenni, hogy ha valaki zűrzavarban van belül vagy valami aggasztja saját magával szemben. Más úgy érezheti, szüksége van a mozgásra, szeretne fölfrissülni, és kipróbálni valamit, ami nem sport. A kávé alternatívájának is jó, mert felfrissít. És annak, akit érdekel az önismeret, külön kihangsúlyoznám, hogy ez egy varázslat”

Nos, ennél többet tényleg nem mesélhetünk, így ha kíváncsivá tettek ezek a sorok, kénytelen leszel felkeresni a Labirintus Udvart, és részesévé válni ennek a különleges és varázslatos élménynek.

Hozzászólások

comments powered by Disqus