Megnyitódtunk, felvonódtunk

Szerző: Paluska Zsuzsanna

A 2015-ös Gombaszögi Nyári Tábor hivatalos megnyitójára szerda délelőtt 10:00-kor került sor a Közbeszéd Nagysátorban. A korai kezdés ellenére megtelt a helyszín, a vendégek felkonferálására nagy taps és üdvrivalgás kíséretében került sor. A megnyitón Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár, Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke, Kotiers Róza, a Diákhálózat elnöknője, valamint Orosz Örs, a tábor főszervezője mondtak beszédet, de megjelent Bárdos Gyula, Duray Miklós és Bollo Péter, Krasznahorkaváralja polgármestere is.

Elsőként Potápi János Árpád mondott köszönetet a szervezőknek, hiszen hosszú hónapok kemény munkájának eredménye az idei tábor is. Az államtitkár úr felhívta a figyelmet a szabadegyetemek fontosságra, valamint az ilyen találkozók összetartozást erősítő és identitásmegőrző hatására. A jelenlegi nemzetpolitika egyik fő célja a szülőföldön való boldogulás elősegítése és a szakképzés fejlesztése a Kárpát-medencében. Potápi megemlítette még a kárpátaljaiakkal szemben érzett szolidaritás és az otthonmaradás kérdését is.

Németh Zsolt beszédében először gratulált Orosz Örsnek a Lőrincz Csaba-díj elnyeréséről, majd megemlékezett arról is, hogy a határontúli nyári táborok hagyománya a Kárpát- medencében a felvidéki művelődési táborok mintájára alakult ki. Felhívta a figyelmet a jövő évi választások, ehhez kapcsolódóan pedig a békés egymás mellett élés, valamint a kölcsönös tiszteletadás jelentőségére.

Kotiers Róza visszaemlékezett első gombaszögi élményeire, majd személyes tapasztalataiból táplálkozva elmondta, hogy a felvidékiek Gombaszögön évről-évre „hazatalálnak”. Szerinte a Gombaszögi Nyári Tábor fő feladata, hogy megmaradásra és tenni akarásra ösztönzi a fiatalokat. Orosz Örs elmondása szerint Gombaszög otthona mindazon fiataloknak, akik kultúrájukat a mindennapokban is gyakorolják. A tábor példát mutat mindenkinek, hiszen lehetséges az egy célért történő közös gondolkodás, amelynek eredménye, hogy idén már a keddi, nulladik napon is ezer látogatót fogadott be a krasznahorkaváraljai autókemping.

A megnyitó záróakkordjaként a táborozók együtt énekelték el a Kossuth nótát, miközben Orosz Örs és Kotiers Róza közösen vonták fel az idén 50 éves tábori zászlót, amelyet Duka Zólyomi Árpád özvegyétől kapott a nyári tábor.

Hozzászólások

comments powered by Disqus