Hívd elő az analóg CsodaCsacsit!

Szerző: gombaszog.sk

Hétfőn megérkezett a táborba a Sárga Szamár szervezői csapata is, akik élén Tóth Péter ”Jason” ötletgazda áll. Jason a Hívd elő a Csacsit kezdeményezés előzményeiről informált minket.

"Annyi volt az alapkoncepció, hogy mindannyian tudtuk: jó lenne filmeket előhívni a táborban. Tavaly sajnos ez kivitelezhetetlennek bizonyult, de az idei évre mégiscsak sikerült összehozni egy ilyen szuper kis csapatot, mégpedig nem is célzottan, hanem szájról szájra terjedő hagyományként. Az egyik ember megtudta a másiktól, hogy készül ez a dolog, valamint, hogy bizonyosan én vagyok a kitalálója. Majd pedig szerencsénkre összeverbuválódtunk. A fényképészettel hobbiszinten foglalkozom tulajdonképp, műszaki egyetemen végeztem Brünnben és nem foglalkoztam fotográfiával, de a sötétkamra, a vegyszerek megragadtak még évtizedekkel ezelőtt. Mindez pedig nem engedett és végső fokon elfajult odáig, hogy vettem magamnak berendezéseket. Engem tulajdonképpen legjobban a műszaki része érdekelt, és tart ez még mindig."

Demjén Gergő, a Sárga Szamár tördelője is mesélt nekünk a csapatba való beépüléséről: "Nekem Péter mesélt erről az ötletről, akivel ugye a tördelés miatt néha egész sok időt töltünk együtt. Tavaly novemberben pedig elmentem hozzá Tardoskeddre, ahol csináltunk egy ilyen fényképelőhívós estét és nekem baromira tetszett, pedig csak inaskodtam mellette. Amikor januárban előjött az, hogy akkor ide a táborba is kipakolunk az ötlettel és a cuccokkal, én azonnal a részese akartam lenni. Nekem ez duplán buli, mert még én is nagyon az elején vagyok a filmre fényképezésnek."

Idézd meg Csambi szellemét

Interjú Csambal Tamással, a staff szívével, a Sárga Szamár lelkével, az Ablaksötétítővel:

Még mielőtt rátérnénk a durva tényekre, hogy telt a tegnap estéd? - Az estém kiválóan, bár idővel éjszaka lett, amikorra sikerült elegendő szeszes italt elfogyasztanom, aztán elfáradtam kissé. De ezen semmi meglepő nincs szerintem.

Mesélnél arról miért változtattál ilyen hirtelen frizkót? - A tűzgyújtás nem ment a leggördülékenyebben az elején. Nedves volt a fa, és rá kellett segíteni kicsit egy kis olajjal. Így aztán talán már túl jól is égett, és egy óvatlan pillanatban megpörkölődött – ezt kellett reggel korrigálni egy kicsit.

Egy kicsit téged háttérbe szorítva a Hívd elő a Csacsit mit is foglal magába pontosan? - Most mi kettőnket, meg jó néhány analóg fotózáshoz elengedhetetlen kelléket. Mármint a faház, egyébként egy fotós workshop lesz a tábor egész ideje alatt. Főként filmes gépekkel fogunk fényképezni, majd előhívjuk a negatívokat, és még nagyításokat is készítünk róluk fotópapírra. Igyekeztünk a lehető legtöbb fényképezőgépet összeszedni, illetve a jelentkezőket is biztattuk, hogy hozzák el saját gépeiket, így egész nagy lett a választék. Vannak kis, közép-, és nagy formátumú filmes gépeink is különböző korokból, bolygónk különféle tájairól – ezeket lehet majd kipróbálni. Az elkészült képekből pedig rögtönzünk majd egy kiállítást, hogy mindenki megmutassa a heti munkáját a nagyközönségnek.

Témáját tekintve mire lehet számítani? - Ez kizárólag a résztvevőkön múlik. Minden napot egy kis ötleteléssel fogunk kezdeni, majd az igényekhez igazodva kitaláljuk, mit vagy miket fogunk csinálni. Téma van elég a portréfotózástól kezdve a tájképeken keresztül egész a műszaki jellegű tárgyfotókig. Lehet majd gyakorolni a világítást és nem utolsó sorban a laboratóriumi munkát.

Milyen fényképezőgépek felelnek meg legjobban a célnak? - Itt igazából nincs jobb vagy rosszabb. Amibe filmet tudunk rakni, az mind jó, lehet az akár száz éves is vagy a legmodernebb, teljesen mindegy. Ha rossz, igyekszünk majd megszerelni, ha nem értesz hozzá, majd közösen kitaláljuk, hogy működik.

Hozzászólások

comments powered by Disqus