Megszemlélnéd az Irodalmat?

Szerző: Høg Karin

Gombaszög 2015-ben sem telhet anélkül, hogy alaposan végigmustrálná az irodalmat. Szerencsére az Irodalmi Szemle, azaz a téma legrégebbi szlovákiai magyar folyóirata idén sem hagyja cserben a tábor betűlevesre éhes közönségét – egyenesen tárcán kínálja a legínyencebb falatokat.

A tavalyi tábor óta a folyóirat megújította külsejét, ám ugyanúgy tartja magát a szlogenjéhez: éber, nyitott és eleven maradt egész évben. Az idei Gombaszögre a nosztalgiaillatú Csehszlovákiát és a fiatal felvidéki költészetet hozza magával.

A „Made in Czechoslovakia” című programpontján belül a csehszlovák hangulatot igyekszik feleleveníteni, mely észrevétlenül megbújik mindennapjainkban – minden korty Kofolában, minden régi iratok alatt meghúzódó kétkoronásban, minden csalamádé ízű hamburgerben. A kor dohos-poros, de azért szívderítő bukéját két kortárs költővel való beszélgetés során ízlelheti meg a nagyközönség. Vida Gergely és Michal Habaj, a két kortárs költő versesköteteikben próbálják rekonstruálni életük egy-egy darabkáját – a beszélgetés során kiderül, vajon sikerrel jártak-e.

Az Irodalmi Szemle és a József Attila Kör Irodalmi Egyesület közös műsora során a városi kocsmák kissé füstös, kissé homályos és kissé keserédes atmoszféráját hozza el Gombaszögre. A sarokasztaloknál megbújó utánozhatatlan érzést a Czinki Ferenc és az R25 antológia novellái és versei teremtik meg, de az őket kísérő a Blaholouisinana zenészei teszik teljessé.

Záróakkordként a kortárs magyar irodalom egyik legkiemelkedőbb alakját ismerheti meg közelebbről a közönség. Kukorelly Endre 2015-ben adta ki összegyűjtött verseit – a kötet megmagyarázza, miért is változtatta meg a költő életműve a modern magyar irodalmi nyelvezetet. Emellett országgyűlési képviselőként szerzett tapasztalatait is összefoglalta Országházi divatok című könyvében. Az utóbbi évek munkáiról, múltról és jelenről lesz szó Endrével.

Ha a programok bármelyike felkelti benned az örök betűfalót, irány a Sárga Szamár Sátor, hiszen ott megvásárolhatod szereplők köteteit.

Hozzászólások

comments powered by Disqus