A Felvidék legszínesebb nyara Gombaszögön – A 2015-ös Gombaszögi Nyári Tábor teljes programja

Szerző: Nyombaszögi Tári Gábor

Napvilágot látott a 2015-ös Gombaszögi Nyári Tábor teljes programja. Tizenöt helyszínen összesen 250 program, előadás, beszélgetés, valamint közösségi élmény várja azt, aki idén július 14-20. között ellátogat a krasznahorkaváraljai kempingbe.

A hagyományokhoz híven a Közbeszéd nagysátra ad teret a közéleti, aktuálpolitikai, és tudományos előadásoknak a táborban. Július 15-én kora délután Karel Schwarzenberg, volt cseh külügyminiszterrel találkozhatnak a táborlakók, több ízben terítékre kerül majd az ukrán helyzet, július 17-én pedig, ezúttal az oktatásügyi kérdések terén, újra MKP- Híd vitára kerül sor. A Közbeszéd sátor vendége lesz ezen kívül Tóásó Előd is, akit hat évet ült ártatlanul börtönben Bolíviában.

A Márai Sándor kissátor szintén sokszínű programmal várja az érdeklődőket. Július 15-én az elmúlt évek világpolitikai folyamatait értékeli Ondrejcsák Róbert (CENAA) és Feledy Botond (Kitekintő), csütörtökön a Komáromi Szalon Sorozatfüggők című beszélgetése lesz hallható, valamint bemutatkozik a Márai Sándor Író Kör is. Pénteken pedig Asszony verve jó címmel a Phoenix Polgári Társulás vitatja meg a nők elleni erőszak okait.

A Fiatal Építészek Fórumának köszönhetően ismét a Szalmaszínházban rendezi meg műsorát a Gurigongo Symposium. Az idelátogatók csütörtök este Nézőművészeti Kft. cím alatt tekinthetik meg Scherer Péter és Mucsi Zoltán párosának műsorát, pénteken Laár András önálló estjére kerül sor, szombaton pedig Gál Tamás és a Csavar Színház adja elő a Hogyan ettem kutyát c. darabot. A tábor utolsó napján a slam poetryé lesz a főszerep. A közös műhelymunkán és open mic- on túl a résztvevők találkozhatnak a felvidéki slam fenegyerekével, a friss kötetes Laboda Róberttel, valamint ellátogat a táborba a magyarországi slam krémje is.

A TANDEM sátra a tábor teljes ideje alatt a Királyréten biztosít helyszínt azoknak, akik a rengeteg programpont között egy kis pihenésre vágynak. Teaház, labirintusjárás, Es(z)ti mesék, önismereti tréning – ezek idén sem maradnak ki. Pénteken Pál Feri atya, mentálhigiénás szakember tartja meg előadását A magánytól az összetartozásig címmel, amit Hunčík Péter, Bolemant Éva és Szűcs István Dilidokihoz soha?! című beszélgetése előz meg.

A Sárga Szamár, a brünni magyar diákok lapja az elmúlt évhez hasonlóan ismét kiveszi a részét a tábori programból. A lap szerkesztői az éven fotóműhellyel várják azokat, akik szeretnének megismerkedni a 19. századi fényképészeti technikákkal.

A kézműves házikóba látogatók horgolhatnak, korongozhatnak, festhetnek, nemezelhetnek, valamint henna tetoválást is készíthetnek, egyszóval rengeteg kreatív alkotási folyamatban tehetik magukat és tehetségüket próbára.

Néhány lelkes pedagógus hallgató idén elindította a táboron belül a ** Gombaovi névre hallgató projektet, így már a **kisgyermekes családok is nyugodt szívvel vehetnek részt a napközben zajló előadásokon, míg gyermekeikre eközben képzett óvónénik vigyáznak. Többek között kézműves programok és rengeteg játék várja a táborba látogató lurkókat.

A II. Szlovákiai Magyar Dal Napjának fellépői az Egy Pohár Citrom, a Spliff 447 és a Foxies zenekar. Őket július 19-én a nagyszínpadon a Ghymes és a Rómeó vérzik követi, szombaton a Csík zenekar és a Kowalsky meg a Vega, valamint Gombaszögön játszik a Hiperkarma, a Kiscsillag és a Jóvilágvan is. A tábor DJ-je változatlanul DJ Peter.

Idén először komolyzenei sátor is helyet kap a tábor területén, a gömöri Korona kórus komolyzenei programokkal színesíti majd a gombaszögi táborozók napjait. A chillsátor programját idén a dunaszerdahelyi Durvacrew és a Tollas Rádió biztosítja.

A teljes program megtekinthető a honlapunkon.

A szervezők szeretettel várnak mindenkit július 14-20. között Krasznahorkaváralján

Hozzászólások

comments powered by Disqus