Gyűjtés Krasznahorka várának elpusztult harangjára

Szerző: Bilás Zsuzsanna

Ha a Guinness Rekordok Könyvébe nem is, a szlovákiai magyar történelembe egészen biztosan beírtuk magunkat tavaly, amikor is a Gombaszögi Nyári Tábor keretein belül körbeöleltük Krasznahorka várát.

Aki ott volt a 2014-es táborban, biztos emlékszik még rá, hogy július 20-án, a zárónapon milyen izgatottság telítette be a levegőt, már egészen kora reggeltől. Aznap került megrendezésre első ízben a Szlovákiai Magyar Dal Napja, amelyen felvidéki amatőr zenekarok mutatkozhattak be a közönségnek. A Királyrét egészen késő estig hangos volt a sokszínű zenei felhozataltól, azonban a délelőtti ökumenikus istentisztelet után a kempingre egy kis idő erejéig teljes csend borult. Szinte kivétel nélkül az összes táborlakó és szervező a vár felé vette az irányt. Bár az adminisztráció kissé kifogott rajtunk, így rekord hivatalosan nem jegyezhető be, mi, a szervezők mégis hatalmas eredménynek érezzük, hogy több mint 1500-an járultatok hozzá az élőlánchoz, amellyel kétszer is sikerült körbeölelnünk a 2012-ben tűzesetet szenvedett várat, táborunk egyik fő szimbólumát. Külön köszönet jár ifj. Hundzsa Tamásnak, akivel a helyszínen egy emberként énekelhettük el a Krasznahorka büszke vára című dalt.

Egyik fő célunk, hogy a számunkra oly kedves település büszkesége újra közbeszéddé váljon, teljesült. Az esemény hatalmas visszhangot kapott, mindemellett pedig hihetetlen közösségformáló erővel bírt. Aki részt vett rajta, tudja, mire gondolunk, aki pedig tavaly elmulasztotta, ne csüggedjen – lesz még lehetősége hasonló élményeket szerezni az idei táborban is!

Azt, hogy sikeresnek könyvelhetjük el a kezdeményezést, bizonyítja, hogy Krasznahorka vára máris új tetőszerkezetet növesztett – igaz, egyelőre csak a 2015-ös tábor grafikusai által. Most viszont szeretnénk megragadni az alkalmat, hogy ténylegesen hozzájárulhassunk a vár regenerálódásához. A 2012-es tűzesetben Krasznahorka tetőszerkezetén túl három harang is tönkrement. Ebből kettőt már helyrehoztak, a harmadik, legnagyobb, másfél mázsás harangot pedig mi, a Gombaszögi Nyári Tábor szervezői és résztvevői szeretnénk újraöntetni. Ebből a célból gyűjtést indítottunk a Bátorkeszi Borfesztiválon, ahol egy harang alakú perselybe volt lehetőség elhelyezni az adományokat. A gyűjtés folytatódik, amíg el nem érjük az összeget, amelyből elkészülhet az új harang. Adakozni a www.krasznahorka.sk oldalon keresztül és a táborban is lehet. Kérünk mindenkit, akinek módjában áll, adományával járuljon hozzá az összetartozás jegyében készülő új harang öntéséhez.

Most pedig fogadjátok sok szeretettel összefoglaló videónkat a 2014-es várölelésről. Bízunk benne, hogy bennetek is legalább olyan kedves emlékeket ébreszt majd, mint bennünk.

Szeretettel várunk Titeket július 14-én újra, a vár árnyékában, és köszönjük, hogy hozzájárultok a közös érdekhez!

Hozzászólások

comments powered by Disqus