Kitüntették Orosz Örsöt, Gombaszög főszervezőjét!

Szerző: Nyombaszögi Tári Gábor

Táborunk főszervezője, Orosz Örs kapta az idei Lőrincz Csaba Díjat, mely kiemelkedő szakmai tevékenységért jár. Mindez Gombaszögnek is óriási megtiszteltetés.

Miért olyan különleges ez a díj? Lőrincz Csaba erdélyi magyarként a nyolcvanas években települt át a Magyarországba, ahol aktívan részt vett a politikai és tudományos életben – soha szem elől nem tévesztve a határon túli magyarság érdekeit. A Pro Minoritate Alapítvány által adott díj tehát nem csupán Lőrincz Csaba nevét és emlékét, de szellemiségét is őrzi. 2009 óta jutalmazzák vele a kiemelkedő tevékenységet végző tudósok, szakértők, írók, publicisták munkáját.

Lőrincz Csaba díj átadása

A Kuratórium idén úgy döntött, Orosz Örs kapja a kitüntetést. Bárdos Gyula méltatásában kiemelte, Örs nem sír, nem jajveszékel, hanem cselekszik, és példát mutat, aki a közösséget tekinti elsőnek, nem önmagát. Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke elmondta, Lőrincz Csaba épp oly meghatározó arca volt az erdélyi Tusványosnak, mint Örs a Gombaszögi Nyári Tábornak. „Üss még sok szöget a gombába!” kívánta Örsnek Németh Zsolt.

Lőrincz Csaba díj átadása

Örs a Nagy János által készített plakett átvétele után előadást tartott az új típusú nyelvi aktivizmusról és annak további kifutási lehetőségeiről. Előtte viszont megköszönte családjának és barátainak, akikkel – mint mondta – a megannyi tettet véghez vitték, és akikkel osztozik a díjon. Ezen tettek között meghatározó helyen van a Gombaszögi Nyári Tábor, amelyről újra és újra felemelő érzés megtapasztalni, hogy több mint egy fesztivál, szabadegyetem vagy rendezvény: egy közösséget megtartó és erősítő fogalommá vált. Hajrá Örs, hajrá Gombaszög!

Lőrincz Csaba díj átadása

Orosz Örs a komáromi Selye János Gimnáziumban érettségizett s a prágai Károly Egyetemen szerzett diplomát. Egyetemi évei során előbb a prágai Ady Endre Diákkör elnöke, majd a Diákhálózatban tevékenykedik. A Gombaszögi Nyári Tábort 2009-től vette szárnyai alá, ami azóta a felvidéki magyar fiatalság első számú találkozóhelyévé nőtte ki magát. 2010-ben főszervezője a Diákhálózat és a Fórum Intézet közös kétnyelvűség-felmérő projektjének, mely során 540 település nyelvhasználatát vizsgálták. 2011-től a Fórum Kisebbségkutató Intézet munkatársa, ahol a kétnyelvűség kultúrtörténetével foglalkozik. Emellett tagja a Szlovák Kormány Nemzetiségi és Etnikai Bizottságának és a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala Koordinációs Bizottságának.

Nagy Kitti
Stubendek Attila

Hozzászólások

comments powered by Disqus