Durvacrew a vár alatt - Interjú Kovács Ákossal

Szerző: Nyombaszögi Tári Gábor

Gombaszögön idén először saját sátorral vesz részt a dunaszerdahelyi székhelyű Durvacrew polgári társulás. De kik is a Durvacrew? - Interjú Kovács Ákossal a társulás alapítótagjával.

A Durvacrew polgári társulást nagyjából két évvel ezelőtt alapították helyi fiatal művészek, művészet-barátok, kreatív gondolkodók. A csapat független művészi tömörülésként definiálja magát, és ezen függetlenségre büszkék is. 12-en indították el a mozgalmat, de azóta 16 állandó, jelenleg is aktív tagra nőtt a számuk.

Művészeti életben és a kulturális szervezésben tevékenykednek, többféle összművészeti fesztivál és kulturális minifesztivál szervezésében is aktívan közreműködtek. Ilyen volt például a Vészfék, a Zene Aratáshoz vagy a Kerékpárt (és most a Gombaszögi Nyári Tábor is felkerül a listára – a szerk.). Az RWD.FM élő kamerás közvetítés szinte heti rendszerességgel jelentkezik, ahol tehetséges elektronikus zenei előadók mutathatkozhatnak be, elsősorban a régióból, de külföldiek is kaptak már teret. Tavaly nagy sikerrel újjáélesztették Dunaszerdahelyen a MEDIAWAVE filmművészeti és zenei fesztivált, ahol is a Durvacrew házban 100-nál is több vendégük volt. Idén májusban újra megszervezésre került a rendezvény, immáron sokkal nagyobb volumennel. Idén már két napot töltöttek meg programmal, hat zenei fellépővel és a tavalyinál sokkal több filmmel.

Az ő nevükhöz fűződik a Tollas Rádió is, amely egy egészen egyedi megmozdulás. Csallóköz első független, underground onlinerádióadásáról mesélünk, mely lassan már egy éve működik, és kéthetente jelentkezik az interneten.

A Duvacrew működéséről, mindennapjairól és a Tollasrádióról kérdeztük Kovács Ákost a társulás alapítótagját és fogaskerekét. tollas2


Mi az a Durvacrew és hogyan alakult?

A Durvacrew egy csallóközi polgári társulás, amelyet 2013-ban helyi alkotók alapítottak. Vannak közöttük zenészek, rajzolók, fényírók, gyűjtők, fotósok, videósok, mindenki valami mestere. Dunaszerdahelyen bérlünk egy családi házat, amit igényeink szerint átalakítottunk.


Hány tagot számlál a csapat?

Tizenketten indultunk neki, jelenleg hivatalosan tizenhatan vagyunk.


Mi a Te funkciód a a Durvacrew-ban?

Alapítótag és fogaskerék vagyok. :) Elsősorban az elektronikus zenei eseményeket,és a rádiós dolgokat szervezem.


Mivel foglalkoztatok eddig?

Megalakulásunk óta heti rendszerességgel, csütörtök esténként sugározzuk az udvarról vagy a stúdióból a rwd.fm rádióműsort, ami főleg elektronikus zene DJ és LIVE verzióban. A Kerékpárt egy kisfesztivál volt, kint a város egyik parkjában, ami a kerékpározás szépségét és hasznosságát helyezte előtérbe, DJ szettekkel, fotóklubbal, ruhákkal. Már két alkalommal is megrendeztük a Mediawave film és zenei fesztivált, ami mindkét éven nagyon jól sikerült. Csodás fellépőkkel, filmekkel és vendégekkel találkozhattunk. Mintegy 150 ember megfordult nálunk azokon az estéken, a Durvacrew ház udvarán. Ősszel volt a Vészfék Art Fesztivál, aminek társszervezői voltunk Ez egy több csapatos kvázi-versengés filmkészítés és színdarab kategóriában. Most júniusban lesz egy éves a Tollas Rádió, ami pedig a Durvacrew legnagyobb büszkesége.


Mesélnél a Tollas Rádióról?

A Tollas Rádió Csallóköz első és mindmáig egyetlen underground rádiója. Egyelőre kéthetente streameljük az interneten a Durvacrew ház stúdiójából. A műsorok három órásak, elsősorban zenét tartalmaznak, és élő és felvett riportokat a kultúrában és környezetünkben értékes és érdekes emberekkel, de akad bennük tudomány, vers, esti mese, könyv- és filmelemzések is.


Miért lett Tollas a neve?

Mert a régi ószereshez, közismert nevén tollashoz hasonlítjuk magunkat, aki autójával járja a falvakat és felvásárol mindenfélét, amit újrahasznosít. Mi is összeszedünk mindent, és most hasznosítjuk. :)


Milyen zenéket játszotok?

A zenék, amiket játszunk, általában kiadatlanok vagy self-label kiadásúak, így jogilag teljesen tiszták. Zenei gyűjteményünkhöz nagyon sok zenét kapunk távoli és közeli ismerősöktől, zenészektől. Ezeket nagyon nagy örömmel szólaltatjuk meg a Tollas egy-egy adásában.


Föl tudjátok-e mérni, hogy mekkora a hallgatottsága a rádiónak?

Igen, az adás közben figyelni tudjuk a hallgatók számát és reakcióit, mikor maradnak, vagy kapcsolják ki az adást, felvételről viszont sokkal többen hallgatják. Ezek a felvételek az adás után pár nappal visszahallgathatóak. Épp ma néztem, egy év alatt 3500 ember együttvéve 80.000 percig hallgatott Tollast felvételről!


Mik a terveitek a jövőre nézve?

Mindenképpen szeretnénk heti egy adásra bővülni, és több élő zenét játszani. Nyáron megyünk Gombaszögre, ahol egész héten hallható lesz a Durvacrew stage és a Tollas rádió is.

Az interjút készítette Bankó Titi.

Hozzászólások

comments powered by Disqus