„Ha játszunk, mindig jókedvűek az emberek körülöttünk“ - interjú Zsapka Attilával

Szerző: Paluska Zsuzsanna

Felvidéki körökben mindenki találkozott már fesztiválokon, koncerteken a nosztalgiabulikról híres ZS.E.B. zenekarral. A tábor keddi napján is gondoskodnak majd a fergeteges hangulatról. A formáció múltjáról, jelenéről az egyik frontembert, a Kor-Zár zenekar énekes-dalszerzőjét, Zsapka Attilát kérdeztük.


- Mikortól léteztek ebben a felállásban, és honnan jött a zenekaralapítás ötlete? Hogy alakult ki, hogy milyen stílusban, milyen dalokat játszik a zenekar?

Attila: Először három tagú volt a ZS.E.B., ebből lett a mozaiknév (Zsapka, Emmer, Benkó). Valamikor tíz évvel ezelőtt Miklós György (aki egyébként a sógorom...) Komáromban úgy döntött, hogy szórakozó helyet nyit. Meghívott az Art Café (népies nevén "Krusó") nyitóestjére: "és ha már ott leszel, hozzad a gitárodat is... " Elvittem, és annyira jól sikerült a buli, hogy megkért, jöjjek el minden hétvégén gitározni. Sokan jártak oda, tőlünk is és Magyarországról is, mert jó volt a hangulat, kitűnő és olcsó volt a sör, és gyönyörűek voltak a lányok. Kb. egy év elteltével egy alkalommal megjelent ott Emmer Péter is, akinek éppen akkor járt le a sokadik németországi szerződése, és nem nagyon kívánkozott vissza a német szórakoztatóiparba. Spontán leült mellém, és úgy játszottunk, mintha évek óta együtt zenélnénk. Később ő hozta össze a sógoromat és engem a kiemelkedő tehetségű Benkó Ákos jazz dobossal, aki csakhamar szintén spontán csatlakozott hozzánk. Nem tudom volt-e a tíz év alatt legalább három próbánk, mégis összehangolt volt a produkció. Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy gyermekkorunk nagy slágereit mindannyian jól magunkba szívtuk annak idején. Én általában tudtam az alap harmóniamenetet és a dalszöveget, amihez ez a két kitűnő zenész kapásból tudott csatlakozni. Időnként frenetikus volt ott a hangulat, máig is sokan emlegetik és hívnak meg zenélni minket úgy, hogy még a "Krusós" bulikról emlékeznek ránk. A hely azóta sajnos megszűnt, és a ZS.E.B. is két tagúvá szűkült, kétféle felállásban létezik. Én vagyok abban a szerencsés helyzetben, hogy mindkettő tagja lehetek, tehát vagy Ákossal vagy Péterrel játszuk nagyjából ugyanazt a bulit és repertoárt.


- Készülnek-e új dalok, mik a terveitek a jövőre nézve?

Attila: Különösebb terveink a ZS.E.B. formációval nincsenek, ez szórakoztató zene, mindannyian így is fogjuk fel. Ha valamelyikünk eljátszik egy új dalt és tetszik a másiknak is, akkor onnantól kezdve azt játszuk a bulikon, de tudatosan nem bővitjük a dallistát és nem is akarunk CD -t kiadni. Talán egy promo videó összejön valamikor, mert arra sokan kíváncsiak lennének...


- Gímesen már felléptetek, és nagyon jó bulit csináltatok. Milyen érzésekkel jöttök most Gombaszögre?

Attila: Nagy örömmel és várakozással megyünk Gombaszögre, sok jót hallottunk már erről a fesztiválról. Ezúttal Emmer Péter lesz a társam. Hogy miért érdemes meghallgatni minket? Én még nem buliztam a ZS.E.B. - re, de azt vettem észre, hogy ha játszunk, mindig jókedvűek az emberek körülöttünk... Hogy ezt a zene teszi-e vagy más, ezt kellene kideríteni Gombaszögön.

Hozzászólások

comments powered by Disqus