Végleges a gombaszögi fellépők listája

Szerző: Paluska Zsuzsanna

Ha eddig esetleg bárkiben felmerült a gondolat, hogy a tavalyi táborok zenei felhozatalának színvonalát már nem lehet tovább emelni, akkor megnyugtatásul kijelenthetem: a Gombaszögi Nyári Tábor fellépőinek listája idén is fergetegesnek ígérkezik. Természetesen a hagyományos csapatépítő játékok sem maradnak el, valamint a tábori szabadegyetem keretein belül megtartott előadások és beszélgetések alkalmával megint lehetőségünk lesz belekóstolni a felvidéki magyarságot foglalkoztató közéleti és kulturális témákba. Ha már most tudod, hogy idén is ott leszel a táborban, Facebook - eseményünkön már bejelölheted részvételed.

Most tehát vessünk egy pillantást azokra a zenekarokra, akiket már biztosan láthatunk a tábor színpadán.

Kedden, a tábor első napján két felvidéki zenekar fogja szórakoztatni a táborlakókat. Menyhárt József és Lantos Borbély Katalin 2000-ben alapították a Kicsi Hang együttest, s megzenésített verseikkel azóta Felvidéken és Magyarországon is belopták magukat a kicsik és nagyok szívébe egyaránt.

A háromtagú ZSEB zenekart Zsapka Attila (gitár, ének), Benkó Ákos (ütőhangszerek, gitár, ének) és Emmer Péter (gitár, ének) alkotja, akik magyar és külföli örökzöldekkel gondoskodnak majd a felszabadult hangulatról.

A Kaukázus alternatív rockegyüttes két éve úgy döntött, újra birtokba veszi a próbatermet, majd visszahódítja a színpadokat is. Tavaly megjelent legújabb lemezük K.U.S. címen, ismét megütve a régi vagány, alternatív hangnemet. Július 15-én az ő zenéjükre tombolhatunk majd a nézőtéren, persze csak ha továbbra is hiszünk „a tartós békében”.

A nap másik fellépője az Aylen’s Fall zenekar, amely három éve alakult Komáromban, 2013-ban készítették el első hanganyagukat. A tavalyi Gombaszögi Táborban a Szlovákiai Magyar Dal Napján már megcsillogtatták tehetségüket, amit az is bizonyít, hogy a zenekart jelölték a 2014-es Radio_Head Awards év felfedezettje díjára is.

A magyarországi Brains elektronikus zene területén mozog otthonosan, de időnként belekóstolnak a rock, a drum and bass, a reggae vagy akár a hip-hop stílusába is. Csütörtökön mi is részesei lehetünk ennek az izgalmas kaválkádnak.

A Jóvilágvan neve már ismerősen kell, hogy csengjen mindannyiunk számára. A Jóvilágvan a felvidéki magyar zenei élet egyik legmeghatározóbb szereplője, a Melyiké vagy? című daluk pedig a tavalyi évben a tábor himnuszává nőtte ki magát. Joggal állíthatjuk tehát, hogy nincs Gombaszög Jóvilágvan nélkül, s büszkén örülhetünk a sikerüknek határokon innen és túl is. Az ő fellépésüknek örülhetünk majd újra a tábor harmadik napján.

Hetekig tartó erőtpróbáló várakozás után végre fény derült a nagy titokra is: a Hiperkarma ott lesz Gombaszögön! Egy ilyen csütörtöki nap után a Hiperkarma már csak hab a tortán. A Bérczesi Róbert nevével fémjelzett, 2011 újraalakult alternatív rockzenekar olyan legendás számokkal írta be magát a köztudatba, mint a korántsem felejthető Felejtő, vagy a Zöldpardon. Tavaly a Konyharegény című albumukkal is nagy sikert arattak, s garantáltan belopják majd magukat azok szívébe is, akiknek eddig esetleg elkerülték a figyelmét.

Pénteken ismét az alternatív rock dallamai zengik majd be a krasznahorkaváraljai tisztást. A legendás Kispál és a Borz formáció alapítói hívták életre a Kiscsillag zenekart is tíz éve. A Kiscsillag leginkább a legendás frontember, Lovasi András énekes- gitáros nevével fonódott össze. Lovasi Felvidéken, meg Gombaszögön se először jár, mi már örökre a szívünkbe zártuk.

Érdekesség még a füleki alapítású alternatív hard-rock zenekar, a Musí byť, akik szlovák, cseh, lengyel, magyar színpadokon egyaránt gyakori vendégek. Pénteken mutatkoznak majd be a gombaszögi közönségnek is.

A szombati nap is sok meglepetést tartogat. A népzene szerelmeseinek a Csík zenekar dallamai kedveskednek majd. A Kossuth-díjas és Fonogram díjas zenekar a magyar népzene meghatározó szereplője.

Kowalsky meg a Vega magyarországi pop-rockegyüttes, 1999-től léteznek különböző tagcserékkel. Ők is részesültek már Fonogram díjban, a tavalyi lemezükön megjelent „Amilyen hülye vagy“ slágerlistás dalukkal beszivárogtak a köztudatba.

A Ghymes zenekar is ellátogat hozzánk a tábor utolsó napján. Az 1983-ban Nyitrán alakult együttes hosszú utat, számtalan sikert tudhat már maga mögött, a mindenki által ismert egyedi hangzásnak, a rengeteg hangszernek, az ősi erővel rendelkező világzenének köszönhetően szlovákiai magyar zenei élet kultikus alakjai. A zenekar alapító tagjai a Szarka testvérek: Gyula és Tamás, akik 2011. március 14-én megosztott Kossuth-díjban részesültek.

A Rómeó Vérziket se kell senkinek bemutatni. 1995-ben alakultak, az egyik legismertebb szlovákiai magyar rock-, punk rock és heavy metal együttesként könyvelhetők el. A zúzósabb dallamok szerelmeseit szintén vasárnap várjuk a közönség soraiba.

Vasárnap, a Gombaszögi Nyári Tábor +1. napja a tavalyihoz hasonlóan idén is a Szlovákiai Magyar Dal Napja, s ez alkalomból tehetséges szlovákiai magyar zenekarok lépnek majd a gombaszögi nagyközönség elé.
A napokban pedig érkezik a Szlovákiai Magyar Dal Napja 2015 pályázati felhívása is. Tessék tehát hangolni a gitárhúrokat, szolmizálni, és ha szeretnétek kilépni a próbaterem falai mögül, pályázni!

Hozzászólások

comments powered by Disqus