Rekordok éve – Ilyen volt Gombaszög 2014-ben

Szerző: Stubendek Attila

Tudtad, hogy minden második szlovákiai magyarlakta település legalább egy lakója ott volt idén Gombaszögön? És azt, hogy tizenkilencen Krasznahorkán velünk ünnepelték születésnapjukat? De azt biztos nem sejtetted, hogy ha a szombati résztvevők egymás vállára álltak volna, már alig pár méter híján felérnék a Mont Blanc csúcsát!

Az idei Gombaszögi Nyári Tábor mind létszámát, mint programkínálatát tekintve rekorder volt. Nem csak az elmúlt évtizedek legnagyobb Gombaszöge volt, de az összlátogatottságot tekintve a 2014 nyarán sorra került Tábor volt a legnagyobb felvidéki magyar ifjúsági akció. Persze mindeddig:)

A résztvevők összesen három kontinens tizenkét országából érkeztek, legtöbbjük, 89 százalékuk Szlovákiából jött, és csaknem minden tizedik látogató volt magyarországi. Szlovákián belül az összes magyarlakta járás képviselte magát. A legtöbben a Komáromi járásból érkeztek: minden negyedik látogató a dunaparti városból és környékéről érkezett, maga Komárom pedig a települések versenyét is kimagaslóan megnyerte 135 résztvevővel. A járások közül a dobogóra még a Dunaszerdahelyi és az Érsekújvári járás állhatott, őket követi a Rozsnyói és a Kassai illetve a Kassa-környéki járás. Az adatok ismét mutatják, hogy a távolság nem akadály, ha Gombaszögre kell menni.

Járások megoszlása

Kassa városából 66 látogató érkezett, Pozsonyból 54, Párkányból 40. Ugyanakkor az összesített települési rangsorban Budapest áll a második helyen, összesen 81 előadó, táborozó és vendég érkezett hozzánk a fővárosból. A faluk versenyét idén Bátorkeszi nyerte kerek harminc résztvevővel, de az egy főre jutó táborozói népsűrűség rekordját Jabloncán döntötték meg, ahol minden 40 és feledik lakosra jutott egy gombaszögi táborozó (persze Krasznahorkától 20 kilométerre egy kétszáz lelkes falu lényeges előnnyel indul).

Nagyítható kép a településekkel Az érkezők számával arányos méretű településneveket tartalmazó térkép nagyításáért kattints ide!

A Tábor egyedi résztvevőinek száma 2014-ben 1490 fő volt. Ezen felül csak koncertjegyet 2080 látogató váltott. Habár róluk nem készült részletes statisztika, döntő többségük nagy valószínűséggel Krasznahorkáról és a Rozsnyói medencéből érkezett. Ha a napi látogatottságot összeadjuk, 7964 főt kapunk, amivel a 2014-es Gombaszögi Nyári Tábor lett a leglátogatottabb szlovákiai magyar ifjúsági rendezvény!

Napi látogatottság

A legtöbb táborozó július 19-én, szombaton tartózkodott a krasznahorkai kempingben és a Királyréten, aznap összesen 2746 látogatót regisztráltunk. Ez annyi ember, hogyha egymás
fejére álltak volna, (a közép-európai átlagmagasságok alapján) kis híján magasabb oszlopot alkottak volna, mint a Mont Blanc hegycsúcs!

A portán azt is megkérdeztük tőletek, hogy mivel jutottatok el Krasznahorkára. Pár éve még csak néhány autó állt a tábor előtti talpalatnyi parkolóban, idén négy táborozóból három autóval érkezett. (A tendencia útjába pedig semmi sem akar állni, hiszen 2015-re olcsóbb lesz a benzin is.) Pedig ezévben a partybuszok iránt is akkora lett az érdeklődés, hogy nagyobb buszokra volt szükség. Tizenegy ember biciklivel érkezett Krasznahorkára, a helybéliek nagy része pedig gyalogosan jutott el a kempingbe.

Közlekedési eszközök

A résztvevők összetételében némileg változott a kép az egy évvel korábbi táborhoz képest: Habár a korfa arányai szinte változatlanok maradtak, jóval több fiatal dolgozó látogatott el Krasznahorkára, mint tavaly, miközben az egyetemisták száma csak kevéssel emelkedett. A jelenség magyarázata nagy valószínűséggel az, hogy végzősök diplomával a kezükben is visszajárnak a táborba, bizonyítva azt, hogy Gombaszög mára már rég nem csak diáktábor, hanem a szlovákiai magyar ifjúság legnagyobb találkozóhelye és fóruma.

A táborozó az év maradék részében

A legtöbb egyetemista egyébként Pozsonyban koptatja a padot, a második legtöbben Budapesten tanulnak, a dobogó harmadik fokán pedig a brünni egyetemisták állnak. A dobogóról Komárom és Nyitra épp csak pár százalékkal maradt le. De idén is tiszteletüket tették több híres külföldi egyetemi város – így Róma, Párizs és Washington – diákjai is. A középiskolák megmérettetésében Komárom került ki győztesként 45 diákkal, utána következik Kassa és Rozsnyó 34 és 24 diákkal.

Egyetemisták eloszlása

Összesen négyszáznyolc sátort állítottunk, ami már egy közepes falu házszámának felel meg. A legutóbbi népszámlálás alapján csaknem ennyi ház és lakás van például Csallóközkürtön vagy épp Dunamocson.

Az állandó táborozók közül a legtöbben a Péter és a Zoltán keresztnevet viselték, összesen 52-51 Kőszikla és Szultán volt közöttünk, bár a Hitetlen Tamások épp csak kettővel maradtak le. A lányok csatáját a tavalyihoz hasonlóan a Katalinok nyerték, de náluk sokkal kiegyenlítettebb volt a verseny, így jóval kisebb számmal is lehetett nyerni: idén Katalinból, Évából, és Rékából is 18-an voltak.

Ez volt tehát 2014 számokban. Ahogy azt már verebeink is elcsicseregték, a következő tábor a megszokott helyen és időben, július harmadik hetében, július 14. és 20. között lesz Krasznahorkán.

2015-ben is találkozunk Gombaszögön!

Hozzászólások

comments powered by Disqus