Búcsúzóul

Szerző: Stubendek Attila

DJ Peti a háttérben a Mad World után az Amelie csodálatos életének főcímdalát keverte be, vasárnap koraesti merengésünknek, kávé melletti tábori visszatekintőnknek tökéletes aláfestő zenét biztosítva. Vége a nyár legtutibb akciójának, vége van a tábornak, búcsúzunk.

Hinta a naplementében

Aztán kimentünk a Punnany koncertjére, és minden búcsúzási szomorúság elszállt.

A koncerten több száz, talán ezer ember is csápolt, énekelt, a lányok a fiúk nyakában ülve tapsoltak. Élvezd! - zengte a zenekar velünk együtt, és ez a felkiáltás érvényt nyert visszamenőlegesen is a Gombaszögi Nyári Tábor minden pillanatára, de üzenet volt a táboron túl, időben és térben is.

A tábor öt-hat napja véget ért, de búsulásra semmi ok. Bármennyire is úgy érezzük, hogy Krasznahorkán megváltjuk a Felvidéket, de az egész világot is, Gombaszög küldetése megerősíteni a közösséget és impulzust adni az év hátralévő időszakára. (Hogy hol kezdődik az év? Hát Gombaszög nulladik napján van Szilveszter, az első napon az új év!) S mindezt nem búbánattal, megkeseredett nosztalgiával vagy maníros nemzeti érzelmekkel túlfűtve, hanem – Punnanyból szemezgetve – élvezve, mosollyal, sírással, nevetéssel és bizalommal. Ha van eszünk, ezt folytatjuk a következő zászlófelvonásig, de nem csak egymás között, hanem a közösség egész testében, aminek a szíve ti vagytok.

Ti vagytok a szív, és ti dobbantok, mert bármennyire is akaróznak a szervezők, a krasznahorkai várat a néhány tucatnyi reflexmellényes, adóvevős sztaff nem tudja körbeölelni. Hogy több mint ezren, kézenfogva - együtt a sátorszomszédokkal, cimborákkal, krasznahorkaiakkal, felvidéki magyarokkal Pozsonytól Nagykaposig, erdélyiekkel, magyarországiakkal, szlovákokkal és cigányokkal - kétszer-háromszor is körbeértük a várunkat, üzenet volt az egész világnak, hogy egy nem közömbös, de kezdeményező és mindeközben vidám közösség túl van a szárnybontogatáson, és bátran belekiáltja az éterbe, hogy nemcsak, hogy „Vagyunk”, ahogy a történelmi kopjafák felirata is hirdeti, de leszünk is!

Boldog új évet, és mosollyal teli folytatást kívánunk mindenkinek!

Az írás a tábori Vadalma újság útravaló számának vezércikke

Hozzászólások

comments powered by Disqus