Kincs, ami nincs: önkritika és számonkérés

Szerző: Hangácsi István

Pártjaink ígéreteinek társadalmi számonkérésében még mindig éretlenek vagyunk, mi szlovákiai magyarok. Az időnkénti fellángolások csak a közösség egy kis arányát képesek motiválni, majd kihűlnek. Lehetőségekből tengernyi, tapasztalatokból és akaratból kevés, vagy mégsem?

MKP vs Híd - Hallgatóság

Az Őry Péter (MKP) és Jakab Elemér (Híd) részvételével megrendezett V. MKP-Hídvita legnagyobb tanulsága – szükség van a szervezettszámonkérésre az önkritika érdekében! Az önkormányzati választások taglalása során a vendégek örömmel ismertették ugyan azon elveiket és rendszerüket, azaz: egyik legfontosabbnak a kétnyelvűség előmozdítását tették mega jelöltjeik számára. Örömteli pillanat volt, amikor Tokár Géza moderátor lecsapta a magas labdát: milyen szankciók érhetik a jelölteket a kétnyelvűség elhanyagolása kapcsán? Arésztvevőknél megállt a tudomány, bár próbáltak megoldásokat keresni, sikertelenül.

Mindkét párt esetében hiú elképzelés az önkritika gyakorlásának elvárása a lokális szinteken. Egyrészt – kevés kivétellel – még mindig sokadlagos helyen áll a kétnyelvűség hatékony gyakorlati érvényesítése. Nincs belőle azonnali gazdasági haszon, és nem növeli látványosan a politikai befolyást. Másrészt, gyakorlatilag évtizedek óta – az esetek többségében – ugyan azon arcok képviselik a helyi magyar közösséget. Ha ezen időszak alatt nem mutattak hajlandóságot a kétnyelvűség előmozdítására, majd pont aszankciók nélküli, becsületbeli nyilatkozat hatására tesznek egy 180 fokos fordulatot.

A megoldást az egyéni és a szervezeti aktivizmus adhatja. Ám míg előbbi meglehetősen ritka, utóbbira kiválóan alkalmas lenne a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala – minden elfogultság nélkül. Szakképzett, objektív értékelő rendszerrel bíró regionális civil szervezetek hálózata. A társadalmi bizalomrombolásából kimaradt Kerekasztal legitim módon sarkallhatja pártjainkat az önkritikára, és motiválhatja egyszerre a szlovákiai magyarságot az egyéni számonkérésre isPersze előfordulhat, hogy pártjaink mégis aktívan fogják alkalmazni a megnevezett rendszerüket – egy másik univerzumban.

Hozzászólások

comments powered by Disqus