Ha az ember kiteszi a lábát otthonról, megváltozik az élete

Szerző: Nyombaszögi Tári Gábor

Bujna Zoltán, komáromi kerékpáros végigtekerte példaképe, Vámbéry Ármin közép-ázsiai útját. Képes beszámolóval mesélt kalandjáról és tapasztalatairól, az előadás után pedig válaszolt a bennem maradt kérdésekre.

- A közép-ázsiai régióval kapcsolatban az európai, nyugati ember fejében kialakul egy sztereotíp elképzelés arról, milyen ott az élet. Az utazásod előtt milyen képed volt ezekről az országokról?

Nem szeretek sztereotípiákat felállítani. Nyitottan megyek neki egy országnak, és az impulzusok alapján vonok le következtetéseket. Csak így lehet valós képet festeni az emberekről.

- Az előadásodban említetted, hogy azért vonzott kelet, mert tapasztalataid szerint az ottani emberek sokkal kedvesebbek. Nyugaton ezt a kedvességet nem tapasztaltad?

Fiatalon sokat jártam Nyugat-Európában, és ott nem tapasztaltam azt a típusú vendégszeretetet, ami keleten várt. Az emberek ridegebbek, sokkal nehezebb a közelükbe férkőzni.

- Van elképzelésedarról, hogy miért van ez így?

Ez több dologggal is összefügghet. Egyrészt a vallással, ami nagyobb szerepet játszik a keleti ember életében. Másrészt az anyagi körülményeik: másképp keresik meg a mindennapi betevőre valót. Jobban egymásra vannak utalva, így olyan kötelék alakul ki köztük, ami a nyugatiakra nem jellemző. Harmadszor, keleten a többgenerációs együttélés a gyakoribb, emiatt az emberek nyitottabbak egymás felé.

- Az előadásodban azt mondtad, egy alkalommal indultál el a hotel felé, mert ott volt wifi és melegvíz. Volt egyéb ilyen dolog, ami miatt hajlandó voltál változtatni az eredeti terven?

Nagyon egyszerű dolgok. Az ember kiteszi a lábát otthonról és megváltozik az élete. Türkmenisztánban értettem meg például mekkora érték a víz. Az ember akkor kezd örülni ezeknek a dolgoknak, mikor megérz a hiányukat.

- Mit tanácsolnál egy kezdő utazónak?

Legfontosabb, hogy ne féljen elindulni. Mindig az első épés megtétele a legnehezebb, de aki egyszer már kipróbálta, az tudja, hogy azután minden automatikusan jön. Ha fejben átvettük azt, hogy úton vagyunk, akkor már egyenes út vezet a cél felé.

Hozzászólások

comments powered by Disqus