Erdélyi nyelvi jogi aktivisták a Gombaszögön

Szerző: Tárnok Balázs

Csütörtök délben került sor az erdélyi magyar nyelvi jogi aktivisták bemutatkozására a Gombaszögi Nyári Táborban. A nagy érdeklődés mellett megtartott előadás házigazdája Gyeney Laura, a Kisebbségi Jogvédő Intézet igazgatója volt, az előadás előtt pedig felvezetőt tartott Nagy Noémi, az MTA Nyelvtudományi Intézetének munkatársa.

A beszélgetés központjába az erdélyi kétnyelvűség ügye került. A kerekasztal vendégei voltak: Szigeti Enikő, Horváth Kovács Ádám (CEMO), és Bethlendi András (Igen, tessék mozgalom, Kolozsvár). Az igényes és szakmai felvezető után a táborlakók az aktivista-találkozó résztvevőinek tevékenységével ismerkedhettek meg.

Erdélyi nyelvi jogi aktivisták Gombaszögön

Gyeney Laura kérdésére válaszolva Szigeti Enikő elmondta, hogy véleménye szerint visszaszorult a közös terekből és állami intézményekből a magyar nyelv. Ha belépünk egy intézménybe, automatikusan is nyelvet váltunk, így sokszor két megtörhető magyar ember beszél egymással románul. Ha otthon beszélünk csak magyarul, az a nyelvünk elszegényedéséhez vezet. A Civil Elkötelezettség Mozgalom aktivistája szerint fontos, hogy minél több területen használjuk anyanyelvünket.

Erdélyi nyelvi jogi aktivisták Gombaszögön - a 
közönség

A másik lényeges témacsomópont a beszélgetés során az volt, hogy miként érvényesíthetőek a nyelvi jogok a gyakorlatban. Bethlendi András, az Igen, tessék mozgalom kolozsvári aktivistája fejtette ki szervezetük tevékenységét. A mozgalom a gazdaságra összpontosít, logikája a kulturálisan érzékeny marketingre épül, amivel azt próbálják elérni, hogy a cégek használják a magyar nyelvet. Kolozsváron már több mint 280 cég van, amely magyar nyelven is hirdeti a termékeit. Technikai újításokon is dolgoznak, aminek keretén belül egy mobil alkalmazás szolgálja majd azt a célt, hogy a vásárlók minél egyszerűbben találhassák meg azokat a helyeket, ahol a magyar nyelvet is használják a termékek értékesítése során.

Hozzászólások

comments powered by Disqus