Szemünk előtt lebegő múlt

Szerző: Bilás Zsuzsanna

Mi, a szervezők már vasárnap útnak indultunk, hogy felépítsük Nektek a Tábort, ami közel egy héten keresztül az otthonotokként fog szolgálni. Amikor megállt a busz Dunamocson, hogy felvegyük Orosz Örst, a főszervezőt, ő diadalittas mosollyal szállt fel. A kezében egy összecsavart zászlót szorongatott; büszkén jelentette be, hogy a zászló a tavaly nyáron elhunyt, egykori Magyar Ifjúsági Szövetség elnökének, Duka-Zólyomi Árpádnak a hagyatéka és a Tábor ideje alatt méltó helyre is kerül.

zaszlo ors

A zöld-fehér csíkos lobogón egy rövid felirat szerepel – Nyári Ifjúsági Találkozó – valamint egy fecske, ami kísérteties egyezést mutat a Jóvilágvan zenekar híres fecske emblémájával. Az 1967-ből származó zászlót a Tábor területén elhelyezett zászlórúdra húzzuk fel a tegnapi nap során, aminek a helyét három elszánt önkéntes – Keresztényi Dávid, Szabó Endre és Szarka Ádám – hivatalos kimenőjüket és a vb döntőt feláldozva egész vasárnap éjjel ásott, betonozott, igazította helyére.

zaszlo

Duka-Zólyomi Árpád a 60-as években a prágai Ady Endre Diákkör elnökeként tevékenykedett, sőt, valaha a Gombaszögi Nyári Tábor elődjének, a Nyári Ifjúsági Találkozóknak volt főszervezője. A mi generációnk is jól ismerheti őt, hiszen vendégként, előadóként több ízben is tiszteletét tette a Táborban. Örökös tagként és mecénásként tekintünk Duka-Zólyomi Árpádra, többek között éppen ezért szeretnénk tisztelegni előtte, illetve azok előtt a nyári találkozók előtt, amelyeket még nem mi, hanem szüleink, nagyszüleink dédelgettek saját gyerekükként.

zaszlofelvonas

Hozzászólások

comments powered by Disqus