Felvontuk a tábor lobogóját

Szerző: Stubendek Attila

Ünnepélyes zászlófelvonással vette hivatalosan kezdetét az idei Gombaszögi Nyári Tábor. A felvidéki fiatalság legnagyobb találkozóhelyét, fesztiválját és szabadegyetemét Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára nyitotta meg.

Novák Katalin a megnyitón Novák Katalin a megnyitón

A politikus beszédében elmondta, hogy a 21. századi magyar-magyar összetartozás megélése egyrészt könnyebb lett az elmúlt években az európai integrációnak köszönhetően, másrészt viszont nehezebb is, hiszen nem magától értetődő az, ami annak tűnik. Az államtitkár kiemelte, hogy a nemzetpolitika akkor eredményes, ha a magyarok, határainkon innen és túl, jól is tudják magukat érezni.

A közönség A közönség

Orosz Örs, a tábor főszervezője, rövid köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a szlovákiai magyar fiatalság tagjai a kor kívánalmaitól és a rendszerektől függetlenül mindig megtalálták a módját annak, hogy nyaranta találkozzanak, megvitassák aktuális ügyeiket, ápolják hagyományaikat és mindemellett felhőtlenül szórakozzanak. Orosz Örs kiemelte, olyan tradícióról van szó, amelynek gyökerei az 1920-as évekig nyúlnak vissza, és hálával emlékezünk a közelmúltban elhunyt elődökre, Duka-Zólyomi Árpádra, Bajnok Istvánra és Sülye Károlyra, a múltbéli ifjúsági találkozók és táborok szervezőire.

Orosz Örs a történelmi zászlóval Orosz Örs a történelmi zászlóval

A táborozókat Bóna Zoltán, a Diákhálózat elnöke is üdvözölte, és tartalmas, napsütéses és vidám tábort kívánt mindenkinek.

A megnyitó csúcspontjaként fölvontuk a Nyári Ifjúsági Találkozó majdnem ötven éves zászlaját, amelyen zöld-fehér alapon egy fecske látható, szimbolizálva a Csehszlovákiában elfojtott értelmiségi magyar diskurzus újraéledését. Az ünnepélyes megnyitó végén közösen elénekeltük a Kossuth Lajos azt üzente kezdetű népdalt, méltó jelét adva annak, hogy az idei Gombaszögi Nyári Tábor is méltó folytatása lesz a felvidéki magyar fiatalok évtizedes hagyományának.

Hozzászólások

comments powered by Disqus