Lemostuk a gyalázatot!

Szerző: Tárnok Balázs

Csütörtök hajnalra virradóra kék festékszórókkal rongálták meg a magyar helységnévtáblákat Érsekújváron. A médiumok ismeretlen tettesek elkövetéséről számolnak be. Néhány nappal korábban a Gombaszögi Nyári Tábor érsekújvári és párkányi vasútállomáson található reklámtábláit a SHO – Slovenské Hnutie Obrody (Szlovák Megújhodási Mozgalom) matricáival rongálták meg és a kibérelt fületeken elhelyezett plakátokat leszaggatták.

A bemocskolt táblák egyike A bemocskolt táblák egyike

A szervezetnek nem először kerülnek célkeresztjébe a magyar feliratok, azon belül is a Gombaszögi Nyári Tábor hirdetőtáblái, amelyek a vasútállomás padjaira lettek kihelyezve. A múlt hónapban a mozgalom elnöke a Szlovák Állami Vasutakhoz tett bejelentést, miszerint a vasútállomáson elhelyezett reklámtáblák, melyek a tábort hivatottak hirdetni, sértik az szlovák államnyelvről szóló törvényt a szlovák felirat hiánya miatt - pedig a tulajdonneveken kívüli egyetlen szókapcsolat fordítása megtalálható a plakáton. A szervezet igényei nem kerültek kielégítésre, és úgy tűnik, a tettek mezejére léptek, és matricáikkal – melyek közül az egyik Jozef Tisot, mint Szlovákia legjobb elnökét hirdeti – igyekeznek megrongálni a padokat.

A megrongált reklám A megrongált plakát Párkányban

Mindenkinek joga van ahhoz, hogy anyanyelvét használja, és ez minket, felvidéki magyarokat is megillet. Elítéljük az ilyen jellegű támadásokat közösségünk és a demokratikus jogok érvényesítése ellen, és különös érzékenységgel kezeljük a hivatalos magyar feliratok elleni támadást, szívünkön viseljük a magyar feliratok kérdését.

A megtisztulás folyamata

A megtisztulás folyamata

Az egyik megtisztított tábla, és akik megtisztították Az egyik megtisztított tábla, és akik megtisztították

Éppen ezért a Gombaszögi Nyári Tábor aktivistái még aznap éjjel Érsekújvárba mentek, hogy megtisztítsák a megrongált magyar helységnévtáblákat. Bízunk abban, hogy ilyen jellegű támadásokra a jövőben nem kerül sor!

Hozzászólások

comments powered by Disqus