Kik vagytok Ti, avagy a Gombaszögi Népszámlálás 2013

Szerző: Orosz Örs

Tudtad, hogy tavaly Péterből és Katalinból volt a legtöbb? És azt, hogy tizenkilenc ember nálunk ünnepelte a születésnapját? Gondoltad volna, hogy tavaly minden harmadik szlovákiai magyarlakta település képviselte magát a Táborban?<!--more-->

6 nap, 131 programpont, több mint 120 vendég és előadó, 1573 résztvevő: ezt már mindenki fújja a tavalyi Táborról. A regisztráció során megadott válaszok eredménye viszont még több dolgot elárul Gombaszögről. A kérdőív célja az volt, hogy felmérjük igényeiteket és véleményeteket, amiért ezúton is köszönjük türelmeteket.

Honnan?

Inkább honnan nem? A széles környék országaiból mind érkeztek táborozók: 92% Szlovákiából, 6,5% Magyarországról, további 1% alatti Csehországból, Szlovéniából, Horvátországból, Romániából, Ukrajnából, Ausztriából és Németországból.

Résztvevők eloszlása Szlovákia járásai szerint, közlekedési eszközök

Szlovákián belül az összes magyarlakta járás képviselte magát. A járások versenyét Komárom nyerte az állandó résztvevők 21%-ával, vagyis minden ötödik táborozójával, a dobogóra még a Kassa - Kassa környéki és a Szerdahelyi járás léphet fel. 55% az Ipolyságtól nyugatra eső régiókból érkezett, mutatva, hogy a távolság nem akadály. Főleg annak a négy embernek jár az elismerés, akik biciklivel jöttek Krasznahorkára, közülük hárman a Csallóközből és a Vág-mentéről, egy bringás pedig Kassáról tekert. A két gyalogosan érkező krasznahorkait még keveseljük is, rajtuk kívül még ketten érkeztek saját lábon a táborba. A többiek 3:2 arányban saját autót vagy tömegközlekedést használtak.

A települések versenyét is Komárom nyerte 61 állandó táborozóval, második Kassa 48 homo gombaszögiensisszel. Dunaszerdahely, Rozsnyó, Pozsony és Érsekújvár 22-21 táborozót küldött. A faluk megmérettetésében Buzita, Szádalmás és Tornagörgő lépett fel a dobogóra. Összesen 179 felvidéki magyar település lakói mondhatják el, hogy ott voltak az év legnagyobb bulijában, ami több, mint a magyarlakta városok és falvak harmada.

Kik?

Gombaszög gerincét az egyetemisták adják 63%-kal, minden negyedik ember pedig már munkásember. 9% középiskolás, aminek fele éppen egyetemre készült. 6% egyéb, köztük csecsemőkkel, totyogókkal, nyugdíjasokkal, alapiskolásokkal és munkanélküliekkel.

A táborozók az év 359 napján és az egyetemi városok eloszlása

A legtöbb középiskolás Komáromból, Kassáról és Újvárból érkezett. Az egyetemisták versenyében Pozsony, Budapest és Komárom állhatott a dobogóra. Büszkén jegyeztünk táborozókat New Heaven, Lugano, Bécs, Bréma és Aberdeen egyetemeiről is.

Korfa

A résztvevők felét a 18-25 évesek adják, de a korfa azt is megmutatja, hogy a lányok átlagban fiatalabbak voltak a fiúknál. De nemcsaka húszéveseké avilág: a többi korosztály is kimutathatóan képviselte magát a táborban. A legfiatalabb résztvevő a látogatásakor 257 napos volt, a legidősebb pedig 71 éves.

Miért?

A legtöbben a barátok, a szórakozás a zene, a program és az előadások miatt jöttek Gombaszögre, a válaszok száma között csupán minimális különbség van. Sőt, sokan nem is tudtak választani, és a minden opciót jelölték.

Ezekből az országokból jöttek előadók, és így válaszoltatok arra a 
kérdésre, hogy miért jöttök Gombaszöre!

A feltett kérdésre, miszerint kérsz-e ölelést, 888-an válaszoltatok igennel, 155 a mufurc alak. Bízunk benne, hogy ők a portánál aztán meggondolták magukat.

Még egy érdekesség kiderül a válaszokból: Míg tavaly a táborozók kétharmada adta meg magyarul vagy kétnyelvűen a települése nevét, idén ez már 84% volt.

Ismételten köszönjük, hogy időt és energiát szántatok a kérdőív kitöltésére, reméljük, hogy idén július 15. és 20. között még rá tudunk tenni egy lapáttal! Az idei tábor előadóiról már most szavazhatsz az Ötletbörze menüpont alatt, és a szavazással egy sorsolásba is bekerülsz, ahol jegyet nyerhetsz az idei táborba!

Módszertan: A fenti adatok az 1043 állandó táborozóra vonatkoznak. 540 táborozó csak koncertre érkezett, így ők nem szerepelnek a statisztikában. A feltett kérdések közül nem mindegyikre volt kötelező válaszolni.

Hozzászólások

comments powered by Disqus