A gitártörő legények

Szerző: Bodnár Eszter

A krasznahorkai vár alatt fellépett az Undermind nevű nagymegyeri zenekar, akik feldolgozások mellett egy-két saját számmal is kedveskedtek a táborlakóknak. A tagokkal a koncert után csevegtünk picit, többek között a Röff Röff című számról is, melyet a sikerre való tekintettel kétszer is előadtak a fiúk.

Ti már harmadszor jártatok a táborban. Milyen érzés volt az új színpadon fellépni? Ez nagyobb, professzionálisabb, mint az eddigi.
Jó volt a hangosítás, brutál nagy volt ez a színpad. Kellemesen meglepődtünk. Nagyon élveztük, még gitárt is törtünk, még mindig a hatása alatt vagyunk. Hatalmas érzés volt. Bár a gitártörés be volt tervezve, de teljesen máshogy.

Ti 2006 óta vagytok együtt. Mit lehet tudni a zenekarról, hogy alakultatok meg?
Régebb óta ismerjük egymást, de az a furcsa, hogy nekünk van egy másik zenekarunk a Fools’ Day, ugyanabban a felállásban, de más zenét játszunk. Szóval már elmosódnak a határok a két zenekar között. Elég érdekes, a Gombaszögi Táborban is játszottunk olyan dalt, ami a másik felállás dala. Gimnazista korunkban alapítottuk az együttest, amikor tök más volt a felállás. Árvai Józsi volt a basszusgitáros, aztán hívtuk a Petit, akit Jar Jar Binks-nek hívunk a Star Wars-ból, de ő most külföldön van (biztos forgatja a következő részt).

Hogyan alakult ki a zenekar profilja? Először játszottatok feldolgozásokat, de most már vannak saját számaitok angolul is, magyarul is.
Teljesen magától. Konkrét profilt nem érzünk ebben az egészben, mert tulajdonképpen ez alakulóban van. Mi nem köteleztük el magunkat egy stílus mellett sem, hanem amit éppen tudunk csinálni, azt próbáljuk meg csinálni. Erre annyit tudok mondani, hogy mindenkinek megvan a saját maga stílusa. Ha valaki eljátszik egy Metallica számot az nem lesz olyan, mint a Metallica, hanem amilyen ő maga… szerintem, bízok benne, hogy ez így van. Én ezt így érzem, lehet hasonlítani, meg nagyjából úgy játszani, de mindenki úgy fogja játszani, amilyen ő maga, és ettől hiteles az, amit csinál.

A dalválasztás, hogy működik a bandán belül? Mindenki beleteszi a saját ötletét, aztán jöhet egy kis veszekedés, egyezkedés?
Teljesen rendszertelen, veszekedni ezen nem szoktunk. Gábor nem is tudna veszekedni. Néha van veszekedés, de az a testvéri viszony miatt, a gitártörés is a miatt volt (kacagás).

Ki a szövegíró a csapatban?
Akinek sikerül, de ez most épp úgy alakult, hogy a számok felét talán Gábor írta. Az angol szöveget a Márk indította el, pl. a legújabb szám címe What’s new, ezt a Márk indította el, volt pár sora és Gábor csinált belőle versszakokat meg refrént. Gábor próbálta az alap hangulatot továbbvinni, a Márk vonalát. A Röff Röff című szám a Gábor ötlete volt…de azt a három sort Márk írta.

*A már említett slágergyanús Röff Röff című dalotokat mi ihlette? *
Gábor: Nagyon fáradt voltam, és barátnőm lekapcsolta a telefonját és adott ki valami hangot, ami amúgy abszolút nem ez volt, mert utólag visszahallgattam, de én így belehallottam és a barátnőm nagy örömére, ő már akart menni aludni, én meg elővettem a basszusgitáromat és elkezdtem játszogatni és akkor gondoltam (összegeztem magamban az eddigi dalainkat), hogy csináljunk most egy teljesen más számot az előzőekhez képest. Azt mondtam, hogy ’rohadjak meg, ebből akkor is sláger lesz!’, és direkt úgy is csináltuk meg, hogy eladható legyen. Egyébként semmi komoly célunk nem volt vele szerintem, mert először csak így a magunk örömére játszottuk, hogy minél viccesebb, nevetségesebb legyen, és aztán mindenki picit hozzátette a magáét, nagyjából megegyeztünk a koncepcióban, és akkor egyszer csak megszületett ez a brutális szerzemény.
Márk: Gábor azt mondta, hogy egy olyan számot akar csinálni, ami nem tetszik senkinek, de eddig mindenkinek tetszik. Fordítva sült el.
Gábor: Mi ezt a lehető leggusztustalanabbra próbáltuk megcsinálni. Az embereknek mégis tetszik, mert valószínűleg az emberek a vicces dolgokat szeretik.

Számos dalotok van már, készültök-e albummal a közeljövőben?
Tervbe van, hogy nyáron fölvesszünk majd egy demó verziót otthon akár, de manapság egyszerűen lehet zenét felvenni egy otthoni felvevőrendszerrel. Albumot talán felesleges csinálni, az internetre érdemes feltölteni zenét pl. a YouTube-ra. Albumot egy eleve befutott zenekarnak sikerülhet csak eladnia szerintünk. Már nagyon kevesen vesznek albumot… de hívjatok el jövő éven is fellépni, hogy még híresebbek legyünk!

Hozzászólások

comments powered by Disqus