Totalcar

Szerző: Tárnok Balázs

A tábor utolsó napján került sor a Totalcar - Hogyan készül Magyarország vezető netes autós magazinja c. beszélgetésre, melyen vendégünk volt Winkler Róbert, a Totalcar főszerkesztője, valamint Vályi István, a portál tornaljai születésű újságírója. A portál 2000-ben alakult, egy új stílusban, kritikus szemléletben közelítette meg a vasmasinák értékelését.

Winkler Róbert az előadáson elmondta, hogy a kritikus stílust nem mindenki vette és veszi jó néven. Egyes gyártókkal több éves mosolyszüneteken vannak túl, miután teszteléseken a gyártó által küldött autó hibáira túlságosan felhívták a figyelmet. Ennek ellenére Winkli kitart azon megállapítás mellett, hogy pont e miatt az őszinte stílusuk miatt maradnak hitelesek, így az olvasók is tudják, hogy nem azért dicsérnek meg egy járművet, hogy legközelebb is kapjanak tesztautót, hanem mert valóban helytálló értékelést készítenek. Pontosan ezen okok miatt a portált a gyártók már nem is tudják, illetve nem akarják megkerülni. Vályi szerint a Totalcar a magas és aktív nézettsége miatt ténylegesen befolyásolni is tudja többek között a használtautó piacot. Az újságírók elmondták, a cikkek írása során komoly felkészülés folyik. Napokig használják az autót, mielőtt arról műsor vagy cikk készül. Ennek oka, hogy nem akarnak mozgásteret hagyni a trolloknak, akiknek tevékenysége ebben a műfajban jellemző. Tovább boncolgatva a kérdést azt is kifejtették, hogy a munkásságukat – ezen belül is az esetekben eléggé kritikusra sikerülő véleménynyilvánításokat – bíráló megjegyzéseknek nem szabadna visszajutniuk  a szerkesztőségbe. Nekik ugyanis az a dolguk, hogy befolyásolás nélküli, kizárólag tényeken alapuló értékelést nyújtsanak. A beszélgetés után Vályi Istvánnal beszélgettünk.

Honnan származol, hogy lett belőled újságíró, és miért éppen az autókkal foglalkozol?
Tornalján születtem, ma is ide járok haza. Pozsonyban dolgoztam a Madách kiadóban, ekkor kezdtem el érdeklődni az újságírás iránt. Később az Új Szónak, majd a Totalcarnak dolgoztam be. Ezek után szerződtem a Totalcarhoz, mivel az autók iránt gyermekkorom óta rajongok.

Mik a jövőbeli terveid? Szeretnél-e a Totalcarnál dolgozni tovább, vagy az újságírás más területén szeretnél tovább tevékenykedni?
Természetesen szeretném tovább folytatni a jelenlegi munkám, mivel nagyon szeretem. Nagyon jó közösség van a munkahelyen, mivel azzal keressük a kenyerünket, ami az érdeklődési körünkbe tartozik, ezért a munkaidő sokkal élvezetesebben telik.

Hozzászólások

comments powered by Disqus