Történelemóra

Szerző: Høg Karin

Táborunk negyedik napján levetítésre került Dušan Trančík „Történelemóra-Hodina dejepisu“ című dokumentumfilmje. A film apropóján vendégünk volt Petőcz Kálmán emberjogi szakértő és Elek József a komáromi Selye János Gimnázium történelem szakos tanára. A film rendezőjét is meghívtuk, aki sajnos nem tudott részt venni a filmről szóló kerekasztal beszélgetésen.

A vetítésnek a City Soul sátra adott otthont, ahol kellemes családias hangulatban, babzsákokon tekinthette meg minden kedves érdeklődő a majd egy órás filmet, melynek lényege a nézetkülönbségekre való ráfokuszálás. Ki mit vagy kit minek lát, hogyan és miért? Többféle meglátást és véleményt hallhattunk, amelynek tárgya ugyanaz, Trianon. A film helyszínei szlovák, magyar és szlovákiai magyar intézmények voltak. A szereplők pedig főleg diákok és szakemberek voltak. Természetesen a filmen belül találkozhatunk akár két szögesen eltérő véleménnyel is találkozhatunk, talán még egészen szélsőséges megnyilvánulásokkal is.

A filmet követő kerekasztal beszélgetés résztvevőjét Elek Józsefet kérdeztük:

Hogy tetszett az előadás hangulata?(szerk.megj.) Egy kisebb változás folytán a City Soul sátorban kötött ki a vetítés.
A hangulat nagyon barátságos volt és családias. Tetszett, mert jobb volt a miliő ezáltal, ennek ellenére nem a terem nagysága határozza meg a hangulatot.

Trianonon kívül milyen további témákat feszegettek még a beszélgetés során?
Úgy általánosságban a szlovák-magyar kapcsolatról beszélgettünk, ezután egész érdekes módon eljutottunk a jelenlegi történelem tantervekig, valamint a töri tankönyvek jövőjéről. A beszélgetés alatt az is megfogalmazódott, hogy jogaink kiharcolására mellett talán inkább civil szervezeteknek és érdekképviseleteknek kéne kiállniuk. Segítséget inkább az európai emberjogi szervezetektől kéne várni, nem pedig a Magyar Köztársaságtól. Megemlítésre került még Galán Angéla Szlovákmagyarok című dokumentumfilmje is.

Aktív volt a nézők és az előadók kommunikációja?
A párbeszéd nagyon konstruktív volt és a nézők is aktívan bekapcsolódtak a beszélgetésbe. Sokak megosztották velünk saját gondolataikat és véleményűket a témáról.

Hozzászólások

comments powered by Disqus