Keresztapák, gorillák és oligarchák

Szerző: Tárnok Balázs

Szombat délután két órakor került sor a közép-európai oknyomozó újságírók találkozójára. Vendégeink voltak a legnevesebb szlovák és magyar oknyomozó újságírók: Tom Nicholson és Bodoky Tamás. Tom Nicholson - aki könyvet írt a nagy port kavaró gorillabotrányról - szlovákul szólt a hallgatósághoz. A beszélgetés témája azon szlovákiai és magyarországi üzletemberek tevékenysége, akik a politikával szorosan közreműködve azt közvetetten befolyásolják.

Bodoky Tamás a beszélgetés elején ismertette az oligarcha fogalmát, amit a sajtóban megjelenő megnevezés alatt érteni kell. Ezek szerint az oligarcha az, aki az állammal üzletelve gazdagodott meg, az ebből származó pénzeket a politika és média finanszírozására fordítja azért, hogy azok megőrizzék a hatalmukat. Nagyon sokáig ezekről a nagyhatalmú pénzemberekről egyáltalán nem is esett szó, mivel a médiumok többségét a kezükben tartották. Tom Nicholson szerint a titkosszolgálat úgy működik Szlovákiban, hogy az oligarchák rajtuk keresztül tudják meg, hogy mi derült ki eddig róluk, és ezen információk alapján korrigálhatják és irányíthatják tevékenységüket. Szóba került a trafikmutyi is, mint az utóbbi évek legnagyobb magyar korrupciós botránya. Jogosan merült fel a kérdés: hogyan lesz valakiből gorilla, oligarcha? Mindkét meghívott szerint a leggazdagabb üzletemberek már a pártállam korában magas beosztásban tevékenykedtek, illetőleg a privatizációs csalások korában gazdagodtak meg. Ezek mellé a kilencvenes évek zavarosában meggazdagodott fiatalabb pénzemberek is felsorakoztak.

Ezek után a szóba került az oknyomozó újságírók tevékenysége, elsősorban a források kérdése, vagyis hogyan szerzik az újságírók az információkat? Bodoky szerint mindig vannak sértett emberek, akik tűzközelben voltak, így az eseményekről információval rendelkeznek, de az anyagi részesedéből kimaradtak. Ők a sajtómegjelenést keresnek, ahol ki tudnak tálalni, kérésükre azonban titokban kell tartani a kilétüket. Jelenleg már az interneten anonim módon is tudnak szivárogtatni, ez a rendszer az informátor és újságíró között Magyarországon rendkívül jól működik. Nicholson szerint a legfőbb elv, hogy a forrásaikat megvédjék, azok nevét ne adják ki, ezzel biztosítsák az informátori rendszer működését. Magyarországon ezt már jogi szabályozás is biztosítja, amely kimondja, hogy bírósági tárgyalás nélkül az újságíró nem kötelezhető az informátora felfedésére.

Hozzászólások

comments powered by Disqus