Állásinterjú gyakorlatok és önéletrajz-szabászat

Szerző: Hangácsi István

Milyen különbségek tapasztalhatóak az eltérő generációk kapcsán? Miért fontos, hogy ügyeljünk a Facebook profilunk tartalmára? Ilyen és megannyi más kérdésre kaphattunk választ Bauer Dávid emberi erőforrás menedzser előadásából, akivel Hodossy Katalin (Tandem) beszélgetett.

Az utóbbi évek felmérései kimutatták, hogy a frissen végzett diplomások 5 éven belül vezetői pozícióba akarnak kerülni. Bauer szerint mindez torz önképet mutat a jövő munkavállalóiról, és a magas munkanélküliség egyik alapjaként szolgál.  A nyugati államokban már évek óta kutatják a generációs különbségek okait (baby boom-, X- és Y-generáció), amelyek azonban Magyarországon nehezen alátámaszthatóak. A szakértő szerint általánosságban elmondható az Y csoportról az új technológiai ismerete, majd 30 éves korig a szülőkkel való együttélés és az egyén által megjelölt cég profilja (karitatív tevékenység és zöld politika). Bauer részletesen bemutatta a jelentősebb cégek általános rekrutációs politikáját, amely során figyelembe veszik a Facebook-os aktivitást is, azaz, a jelölt kiírásait és fotóit is. A ciki képek mindenképp kerülendők.

Útravalóul mind az életrajzban, mind az interjúk során a pozitív egyéni értékek hangsúlyozását hagyta tanácsul, mert az mindig nyerő.

Hozzászólások

comments powered by Disqus