Köztársasági elnök-jelöltek Gombaszögön

Szerző: Kovács Balázs

A Körkép sátor szervezésében valósult meg az idei tábor egyik kiemelkedő programja, a két jobboldali köztársasági elnök-jelölt találkozója. Radoslav Procházka és Peter Osuský mellett videóüzenetben köszöntötte Gombaszög résztvevőit másik két aspiráns, Andrej Kiska, illetve Ján Čarnogurský is. A Király Zsolt vezette beszélgetésen hangsúlyosan terítékre kerültek a kisebbségi magyar kérdések, de mindkét jelölt felvázolta Szlovákiával kapcsolatos jövőkép-elképzeléseit.

A politikai életbe a KDH képviselőjeként bekapcsolódó Procházka és az OKS színeiben politizáló Osuský egyetértett abban, hogy nem jelent problémát, ha az első körben a jobboldal még nem sorakozik fel egységesen egy jelölt mögé. Mint ismert, a baloldali Smer ma hegemón szereplője a szlovákiai közéletnek és minden valószínűség szerint az ő jelöltjük lehet a legesélyesebb az elnöki választásokon. Elemzők szerint a széttöredezett jobboldalnak akkor lehet esélye, ha felsorakozik egy jelölt mögött. Osuský azonban úgy vélte, hogy "olimpiai küzdelemben" kell megmutatkoznia, hogy ki a legalkalmasabb jelölt, aki a második fordulóba kerülve már a jobboldali választók legszélesebb körére is számíthat.

A mindössze 41 éves Procházka nem csak fiatalságával tűnik ki az eddigi mezőnyből, hanem azzal is, hogy ő az első szlovák aspiráns, aki magyar nyelvű billboardokkal is kampányol. Azt mondta, ezt azért teszi, mert átérzi, hogy milyen fontos lehet mások számára az anyanyelve, ahogy neki is fontos a sajátja. "Minden polgárnak otthon kell éreznie magát az országban nyelvtől függetlenül" - tette hozzá Procházka. A konkrét nyelvi jogok kapcsán azonban már nem tapasztalhattunk ilyen pozitív hozzáállást. A vasúti kétnyelvűséggel kapcsolatos kérdésre Osuský például azt felelte, hogy bárcsak ez lenne az ország legnagyobb problémája, Procházka pedig a nemzetközi kritériumoknak megfelelőnek tartja a kisebbségi nyelvhasználati törvényt.

A köztársasági elnök szerepével kapcsolatban Osuský kifejtette, hogy egy parlamentáris demokráciában az elnök feladata, hogy hidakat keressen a társadalom csoportjai között. Procházka ezzel némileg ellentétesen úgy vélte, hogy a csehországi példa nyomán az elnöknek hatalmi ellensúlynak kell lennie a kormánnyal vagy a parlamenttel szemben. Elmondása szerint nem szeretné, ha az állam fenyegetést jelentene a polgárok számára, "különben nincs értelme a demokráciának". Osuský zárszavában aktív társadalmi részvételre buzdított mindenkit, mert "akik közömbösek a politika iránt, maguk is hozzájárulnak ahhoz, hogy a politika mocskos maradjon."

Kovács Balázs

Hozzászólások

comments powered by Disqus