ITI-effektus

Szerző: Havran Kati

Jöttek, láttak, hódítottak. Kétszer egy nap. 
Első alkalommal a kávézóban, ahol mind a négyen napnak háttal ültetve süttették a tarkójukat, adogatták a mikrofont, vigyorogtak, heccelték a közönséget, mélyen szemükbe húzták sültössapkájukat, heccelték a közönséget, vizsgálták az asztalra állított tábori pohár mértékegységét (Töccsé… Ippenjó!), heccelték a közönséget, rákönyököltek a meglehetősen labilis asztalkára, világító ITI-karkötőket és fényképeket osztogattak, szakértelemmel és filctollal dedikáltak, fotózkodtak és heccelték a közönséget…

Emellett meséltek a magyar alternatív zenei színtér lehetőségeiről, Mr2-ről, az alternatív és a mainstream ütköztetéséről, Quimbyről és Kispálról, dalszöveg-szerkesztésről, kosztümökről, ösztönösségről és spontaneitásról, vágjál lyukat a kádba- életérzésről, zenekar-arculat formálásról, sikerről és közönségről, turnékról és koncertekről, új dalokról és régi dalokról, és arról, hogy hogyan fog majd megöregedni az Intim Torna Illegál.

Második alkalommal pedig a királyréti koncertpódiumon, amelyet az égiek a táborlakók kedvéért megkíméltek az áramkieséstől. A koncert iszonyatosan hatásvadász módon indult, mikor pár másodpercre sötétbe borult az egész Királyrét, mindenkiben megfagyasztva a vért. A sikító lányhangok vad őrjöngésbe csaptak át, amint a színpadon felvillant a hatalmas ITI felirat. Ahogy az várható volt, a zenekar legújabb lemezéről, a Kísérletről származó, a banda korábbi korszakához képest szokatlanul rockosan-gitárosan hangszerelt dalok domináltak, de emellett természetesen a Hipnotizőr király és a hatdiplomás közgazdász is ott voltak.

…ITI-kultusz Krasznahorkaváralján? Nem kizárt. Tény, hogy egy olyan zenekarról van szó, amelynek fejlődését a Gombaszögi Nyári Tábor lakói szinte a kezdetektől kísérhették figyelemmel. Hogy milyen irányba fejlődött a zenekar? Amint az a közönségtalálkozón és a koncerten kiderült, egyértelműen a profizmus felé orientálódnak a fiúk. Az ITI-kultuszt komoly médiaháttér és marketing övezi, viszont nem érdemtelenül: a zenekar hihetetlenül kreatív zenészekből áll, akik pontosan ismerik a határaikat. Nem terveznek külföldön zenélni, mivel tudatában vannak annak, hogy sikerük nagyrészt magyar nyelven írt zeneszövegeiknek köszönhető, másrészt viszont nincs is rá szükségük, hiszen a magyar alternatív zenei világ csúcsán trónolnak jelenleg.

Egy olyan zenekarról van szó, akik jókor vannak jó helyen és jó időben.

Hozzászólások

comments powered by Disqus