Elfogyunk mind egy szálig?

Szerző: Hangácsi István

Kántor Zoltánnal (Nemzetpolitikai Kutatóintézet) Mózes Szabolcs beszélgetett a magyar nemzetpolitika lehetőségeiről, felfogásáról és a kárpát-medencei magyar közösségek demográfiai problémáiról.

Kántor Zoltán szerint kommunikációs és gyakorlati szinten is nemzetpolitikai rendszerváltás történt a jelenlegi magyar kormány révén. A kárpát-medencei magyarságot fenyegető negatív migrációs, népesség csökkenő és asszimilációs folyamatok közül az utóbbit lehet a leghatékonyabban befolyásolni. A kutatóintézet igazgatója szerint fontos, hogy optimistán közelítsük meg a népességfogyás kezelését.  Mózes Szabolcs azon kérdésére, hogy "hogyan lehet lassítani e folyamatok?", Kántor szerint mindenekelőtt megfelelő háttéradatokra és szakmai stábra van szükség, utóbbi a Nemzetpolitikai Kutatóintézetben testesül meg.

Mózes azon kérdésére, hogy „mi várható a nemzetpolitikai szereplőktől?“ Kántor Zoltán szerint a mindenkori magyar kormányok politikai beállítottságtól függően vagy a szomszédos államokkal (baloldal), vagy a határon túli magyar közösségekkel (jobboldal) állnak szorosabb kapcsolatban. A rendszerváltás óta több alapproblémával sem foglalkoztak megfelelően (óvoda és iskolaválasztás, romakérdés). Kántor kiemelte a stratégiaalkotást, amelynek elengedhetetlen részei a modellezések, az identitásképző intézmények erősítése (óvoda, iskola, stb) és általánosságban a helyi problémák meghatározásáért.

Végszóként az autonómia lehetőségek kerültek terítékre, amelyek azonban az identitás erősítése és az asszimiláció visszaszorítása nélkül nehezen valósulhatnak meg.

Hozzászólások

comments powered by Disqus