Cigány utak

Szerző: Hangácsi István

Az Irodalmi Szemle által szervezett Cigány utak c. könyvbemutató, a sajnálattal távolmaradó Jónás Tamás helyett, Száz Pállal és Szalay Zoltánnal zajlott. A Szemle bemutatása mellett, a közönség, a kortárs hazai és európai cigány irodalom jelentősebb személyiségeit is megismerhette.

Szalay Zoltán elmondása alapján a megújult Irodalmi Szemle, az elegáns provokáció (társadalmi üzenettel bíró, de korábban nem vállalt témák: multikulturalizmus, kisebbségi lét, stb), a kritikai éberség (a kortárs hazai művészek és a társművészek felé való nyitás) és a produktív válságkezelés (a problémákkal való szembenézés) hármasa mellett kötelezte el magát, amelynek júliusi témája a cigány irodalom. Száz Pál szerint eleve problémás körülírni ezen meghatározást, hogy ne csak a szociális érzékenység szempontjából láttassuk az olvasóval. Ennek megértése végett különböző cigány írók és költők életútját, valamint műveit elemezték.

Az előadók révén megtudhattuk, hogy Jónás Tamás poszt-nyugatias és városias stílusára leginkább József Attila munkássága bírt nagy hatással. A szlovák Ajda Bavin Paiv előszeretettel alkalmazza regényeiben a szlovák-magyar kevert nyelvet, míg a csehországi Pekárková Iva egyedi publicisztikai stílusban írja műveit, mindemellett az Angliában élő cseh és szlovák romákat képviseli. Végül Borbély Szilárd került részletesebb bemutatásra, aki a saját családi tragédiájának művében ötvözi az eltérő stílusokat és hagyományokat.

E témában és a többi műről az Irodalmi Szemle júliusi számában olvashatnak.

Hozzászólások

comments powered by Disqus