Az ötlettől a valóságig - interjú Boldoghy Olivérrel

Szerző: Csambal Tamás

*A tábor harmadik napján motivációs előadást tartott Boldoghy Olivér, a Fontos vagy! mozgalom vezető aktivistája. A civil jogvédő a magyar nyelvhasználati tér kiszélesítése és a vizuális kétnyelvűség érdekében tevékenykedik és jó néhány eredményt is elért ezeken a területeken (pl. komáromi kórház és Tesco). Boldoghy a rá jellemző fiatalos nyelvezettel és könnyed hangnemben ezeket az eredményeket mutatta be a gombaszögi közönségnek, majd az előttünk álló kihívásokra is kitért. Az előadás után a civil aktivistával Kovács Balázs beszélgetett. *

Olivér, miért fontos szerinted a vizuális kétnyelvűség?
Erre nem lehet sablonos választ adni. Lehet több szempontot is említeni. Számomra azért fontos, mert szeretem az anyanyelvemet és szeretnék egy olyan kulturális közegben élni, ahol a sokszínűség vizuálisan is megjelenik. Ahol úgy a nyelvi, mint a kulturális sokszínűség jelen van. És az ilyen közegben tudom jól érezni magam. Európa számos helyén vannak ilyen élhető helyek, én azt szeretném, hogy a szűkebb pátriám is azzá váljon.

A multik közül a Tesco esetében sikerült egy megkeresés után eredményeket elérni és gyakorlatilag a komáromi Tesco vizuálisan kétnyelvűsödött is. A Kaufland ezzel szemben hosszabb kampány után is mereven elzárkózik a magyar nyelvhasználat bevezétésétől. Mi lehet a kitörési pont ebben az ügyben?
Van néhány forgatókönyv. Vannak olyan vonalak, melyeket nem igazán szeretnénk elindulni. Voltak kisebbségi programok Nyugat-Európában, melyek elég kemény eszközöket vetettek be, hogy valamiféle eredményt érjenek el. Akik eddig a Kauflandba bekapcsolódtak, nem szerettek volna ilyen eszközökkel élni, mi inkább egyfajta baráti hangnemet próbáltunk megütni, hiszen a vásárlók elégedettségére válik a magyar feliratok bevezetése. De egyre inkább szűkülnek ennek a vonalnak a lehetőségei. Van még néhány fogás a Kauflandon, ezt még át kell gondolni. Ősztől mindenképp újra napirendre tűzzük a Kaufland-ügyet.

Keresztkérdés Olivér: Hogy tetszik a Gombaszögi Nyári Tábor atmoszférája?
Fantasztikusan érzem magam! A tegnapi nap fergetegesen sikerült, olyan színvonalas előadásokon vehettem részt reggeltől éjfélig (és ebben a Quimby koncert is benne van), hogy annyira feltöltött, hogy nem tudtam elaludni. Dinamikus a hangulat, itt állandóan történik valami. Nekem sokkal családiasabb és bensőségesebb, mint más fesztiválok.

Kovács Balázs

Hozzászólások

comments powered by Disqus