Interjú Cúth Csabával, a Ponte elnökével

Szerző: Czímer Gábor

A tegnap délelőtti kerekasztal után sikerólt néhány rövid kérdés erejéig beszélgetnünk a Híd ifjúsági szervezetének, a Pontének elnökével Cúth Csabával.

Mi is pontosan a szerepe a pártok ifjúági szervezeteinek?
Szlovákiában a Híd és az MKP viszonylatában a választási eredmények azt mutatják, hogy a Hidat ebben a korcsoportban sokkal többen választották. A Ponte, mint Híd ifjúsági szervezete elsősorban azt kell, hogy célnak tekintse, hogy ezeket a fiatalokat megszólítsa. Ezeknek a fiataloknak kell lehetőséget adni arra, hogy egyrészt rendezvényeket szervezhessenek, vagy ha szeretnének, akkor a választási listára is felkerülhessenek. Nyilván olyanokat szólítunk meg, akik szimpatizálnak a Híddal, ezért nincs is konkurenciaharc a Via Nova ICS-vel.

A Ponte tehát olyan szerepet is betölt, mint egy hagyományos civilszervezet?
Jogilag civilszervezet vagyunk, de gyakorlatilag egy politizáló szervezet. De sokkal több minden belefér egy ilyen szervezetnek, mint egy politikai pártnak. Egyébként a Híd ifiósági politikája éppen átalakulóban van. A politikum gyakran negatív konnotációval. Sokszor ez jogos is lehet, de úgy gondolom, hogy a civil szférának némi önmérsékletet kéne gyakorolni annyiban, hogy a karaktergyilkosság már túl megy az elfogadhatóság határán. A választási részvétel arányát is negatívan befolyásolhatják a karaktergyilkos kritikák. A politikusoknak, köztük magamnak is, meg kell hallania a jogos kritikákat.

Úgy érzed-e, hogy a civilszféra irányából, karaktergyilkosságok formájában támadások érik a politikumot?
Én azt mondom, hogy mindkét félnek, kezelnie kellene ezt a helyzetet. Egyrészt a civilszférának el kell jutnia a jogos kritikáig, másrészt a karaktergyilkosság már túlmegy ezen a történeten.

Jelenleg ilyen van a szlovákiai magyar térben?
Egyértelműen van.

Felmerül-e benned, hogy politikailag valahova elhelyezd a Gombaszögi Nyári Tábort?
Minden szervezetnek megvan a létjogosultsága. Ha a Via Nova egy tábort szervez, ami nem mentes ideológiától, akkor annak is meg van a létjogosultsága. A Diákhálózat esetében nem érzek politikai irányultságot.

Hozzászólások

comments powered by Disqus