Ifjúsági kerekasztal a táborban

Szerző: Czímer Gábor

Tegnap délelőtt egy olyan közéleti beszélgetésnek lehettünk tanúi, ami a nyári táborok világában kiemelt jelentőséggel bír. A fiatalokat rendezvényeikkel is megszólító szervezetek vezető képviselőit láthattuk a nagysátor alatt.  Az ifiúsági kerekasztalbeszélgetésben Cúth Csaba, a Ponte, elnöke, Csémi Szilárd a Cserkészszövetség, ügyvezető elnöke, Gubík László, a Via Nova ICS elnöke, Kovács Balázs a Diákhálózat alelnöke, Molnár Árpád, a Fiatal Reformátusok Szövetségének elnöke és Bugár Gergely a SJE HÖK vettek részt.

A beszélgetés vezetője, Orosz Örs először arról kérdezte az ifjúsági vezetőket, hogy mi a felelőssége a fiatalokat megszólító szervezeteknek. Molnár Árpád a következő generáció felelősségteljes nevelésére hívta fel a figyelmet. Csémi Szilárd a Cserkészszövetség közösségépítő módszereiről beszélt.Kovács Balázs a Diákhálózat szakmai programjai (Szakmai Gyakorlat, FTDK...) kapcsán elmondta, hogy a ifiúsági szervezetek felelőssége a kihívásokra reagálni képes, felkészült fiatal generáció kiállítása. Cúth Csaba szerint a Ponte dolga, hogy összegyűjtse azokat a fiatalokat akik a Hídra szavaztak, a politikumnak viszont nem a nevelés a célja, hanem az érdekérvényesítés. Bugár Gergely az ifjúsági szervezetek hatalmas felelősségét hangsúlyozta, hiszen nagyon sok szlovákiai magyar fiatal már nagyon korán találkozik ezekkel az intézményekkel és az egyetemi éveikig, vagy még tovább kísérik őket életútjukon.

A beszélgetés résztvevői természetesen nem mehettek el a Martosi Szabadegyetem témája mellett sem. Ez a rendezvény  július 18 - 21-közt zajlik majd Martos községben. A programját tekintve sokban hasonlít a Gombaszögi Nyári Táborra. Mindkét eseményen voltak illetve lesznek, olyan programok, mint a közgazdasági szakemberek beszélgetése, a roma közösségek helyzetét elemző előadás, a hazai gasztronómia bemutatása, de Csáky Pál is mindkét táborban megfordul. A hasonló program miatt, a két tábor célközönsége is átfedést mutat.

Gubík László igyekezett arról meggyőzni a hallgatóságot, hogy a két tábor nem zavarja egymást. Az időpont változást a martosi legnagyobb fellépő, a Tankcsapda számára egyetlen alkalmas időponttal magyarázta. Kovács Balázs szerint az időpontegyezés mindenképp egy ellentétet szül. A közönség soraiból egy fiatal hölgy ekkor a következőt kérdezte: "Vajon fontosabb volt-e meghívni a Tankcsapdát a rendezvényre annál, minthogy ne ossza meg ez a két rendezvény a szlovákiai magyar fiatalokat?"

Hozzászólások

comments powered by Disqus