Agyelszívás

Szerző: Tárnok Balázs

A tábor második napján Lampl Zsuzsanna szociológus volt a vendégünk, akivel Király Zsolt beszélgetett a Vox Juventae polgári társulás által készített felmérés eredményeiről. Ezen felmérés szerint a Csehországban tanuló és dolgozó szlovákiai magyarok fele nem tervezi hazatérését szülőföldjére, a csehországi egyetemeken tanulók közül pedig mindössze minden ötödik diák gondolkodik azon, hogy a jövőben Szlovákiában érvényesüljön.

Lampl Zsuzsanna szerint a migráció alapvetően kívánatos dolog. Véleménye szerint ezek az eredmények azonban nem maradandóak, tekintve, hogy a fiatal népesség napjainkban hajlamos a szülőföldről való pár éves, ideiglenes eltávozásra. Szerinte ez a politikailag motivált migráció logikus következménye. Lampl Zsuzsanna olyan érdekességre is felhívta a figyelmet, hogy amíg az eddigi kutatásai során kapott eredményeket szerint a diákok az egyetem választásánál azt részesítették előnyben, hogy egy jó hírnevű intézménybe nyerjenek felvételt, illetve hogy egyáltalán valamilyen végzettséget szerezzenek, addig a Csehországba jelentkező hallgatók java része a minőségi oktatást jelölte meg prioritásként.

A beszélgetés végén a szociológus azt is megosztotta velünk, hogy egy ehhez hasonló, elveiben és alapjaiban megegyező felmérést terveznek a Magyarországon tanuló és dolgozó szlovákiai magyarok fiatalok körében is.

Hozzászólások

comments powered by Disqus