IV. Gombaszögi MKP-Híd kerekasztal. Megy(-e) a magyar szavazni

Szerző: Hangácsi István

Hosszú huzavona után végül a Gombaszögi Nyári Tábor szolgálhatott az idei második Berényi-Bugár vita helyszínéül, amelyre a kihelyezett Új Szó Stúdióban került sor, Mózes Szabolcs vezetésével. A megbeszélés fő témáját a megyei választások adták, és lényegében a májusi komáromi vita folytatásának tekinthető. Mindkét pártelnök a korábbi eszmecserén hallott érveket és vádakat ismételte meg, gyakran visszautalva az egységes időszakra, amellyel jelentősen eltértek az adott kérdésektől.

Az MKP elnöke szerint van remény még a megyei választások előtti megegyezésekre (eddig csak a besztercebányai kerületben volt sikeres), míg a Híd vezére szkeptikusnak mutatkozott, ugyanis a párt központjának nyomásgyakorlása a helyi vezetőkre hiábavaló, ha az MKP nem teszi ugyan ezt a sajátjaival.

Berényi elmondása alapján a korábbi elvhez tartja magát az MKP, vagyis, a magyarság által 50 százalék alatt lakott régiókban hajlik a Híddal való megegyezésre (egyenlő számú jelöltek). Bugár szerint, ha a szlovákiai jobb oldal továbbra is ennyire szétaprózott, akár a SMER-el is megegyeznének a megyei képviselői székek kapcsán. A vita ezen részében Mózes Szabolcs felvetette, hogy ha Berényi József eredményesebben szerepelne mint Nagy József, úgy a Híd támogatná-e az MKP elnökét. Ugyanakkor Berényiék csak bizonyos garanciák esetében állnának Nagy József, korábbi mezőgazdasági miniszter mögé.

Az őszi megyei választások mindkét párt számára jelentősek, mert az MKP megmutathatja regionális erejét parlamenten kívüli pártként, illetve a Híd növelheti a helyi befolyását. Azonban az általános megszorítások és kormány által lebegtetett hármas régió bevezetése komoly aggodalmakat okozhatnak. Mózes Szabolcs rámutatott a 2009 óta kialakult pártok közti távolságra, és a viszonyt negatívan befolyásoló helyi vezetők ambícióira. Mindkét oldal szerint a másikon múlik az előrelépés. Berényi kritizálta a 2014-es államfői választáson induló Pavol Hrušovský személyét, aki bár többször is felszólalt a szlovákiai magyarság védelmében, de a parlamenti szavazásokon rendre ellentétesen szavazott. Bugár megvédte a Híd által támogatott jelöltet, és válaszában az MKP által oly sokszor hangoztatott autonómia tervezetet kérte számon.

Összességében a vita alig hozott újdonságot, hiszen: a komáromi vitán halott érvek jelentős részét megismételték, továbbra is egymás kádereinek vádaskodásával foglalkoztak és nem derült ki, hogy miért is érdemes a szlovákiai magyarnak a sajátjaira szavaznia.

Interjú Bugár Bélával:

Interjú Berényi Józseffel:

Hozzászólások

comments powered by Disqus