Történelemóra egy kicsit másképp

Szerző: Høg Karin

Egész biztosan mindannyiunkkal már előfordult, hogy nézetkülönbségbe ütköztünk. Legyen szó általános mindennapi dolgokról (hogy melyik pártra is kell szavazni, melyik Brad Pitt film is a legjobb...) vagy összetettebb kérdésekben is, mint a kitelepítések vagy Trianon. Pontosan ezekre a nézetkülönbségekre kíván rámutatni Dušan Trančík egy órás dokumentum filmje, a „Történelemóra - Hodina dejepisu“.

Meghökkentő, olykor akár dühítő is lehet a néző számára, de legfőképp tanulságos. Bemutatja a nézőnek, hogy is tanítják Trianont a magyar, szlovákiai magyar és a szlovák intézményekben, és hogyan is látják a szakemberek és főleg a fiatalok ezt a történelmi eseményt. Többféle meglátást és véleményt hallhatunk, amelynek tárgya ugyanaz, Trianon. Ez a film élesen rámutat azokra a különbségekre, amelyeknek kiküszöbölésével akár a szlovák-magyar kapcsolat minőségén is javítani lehetne és sok konfliktust is ki lehetne kerülni. Vannak, akik szerint ez a dokumentum görbe tükröt állít a szlovákiai iskolák történelemtanítása előtt, mások szerint pedig élesen ábrázolja azt, hogyan is tekinthet egy dologra két nemzet teljesen eltérően a saját érdekei és veszteségei függvényében.

A film levetítésre kerül a tábor negyedik napján a nagysátorban. A vetítés előtt egy kis történelmi ízelítőt tart Elek József a komáromi Selye János Gimnázium történelem tanára, aki szintén részt vett a film forgatásán. A film után pedig kerekasztal-beszélgetés a film rendezőjével, Dušan Trančíkkal.

Érdekes vállalkozás, amely megérdemli a figyelmet, és talán segít abban, hogy rájöjjünk hol is van a kutya elásva.

Hozzászólások

comments powered by Disqus