... Ördögöd van! ...

Szerző: Jókai Ági

Mephisto, Lucifer, Sátán- az Ördög maga...

Az évszázadok során mindig izgatta az emberek fantáziáját az eredendő Rossz fogalma. A Rossz mindenütt jelen van, nem válogat, bárkit be tud hálózni, jelen van nap mint nap a hétköznapjainkban.

Bár végtelenül elvont fogalom épp úgy hiszünk benne mint az emberben, a létezésben. A Jó és Rossz örökös ellentétben áll egymással. És talán épp az eredendőségben van a dolog nyitja. Arról, hogy senki sem tehet róluk, valahogy döntünk, rosszat teszünk egymással, és valószínűleg saját magunk sem értjük, hogy miért.

Azt gondolom, a tábor egyik legizgalmasabb/leghátborzongatóbb filmvetítésére és közönségtalálkozójára kerül majd sor a héten, pénteken éjjel a Színház sátorban vetítik Az ördögűző c. amerikai filmet, melynek kapcsán másnap-szombaton két lelkésszel beszélgetünk majd az előadói sátorban.

Nagy Péter, akit nemrég avatták diakónussá a komáromi Szent András Templomban, valamint Buza Zsolt református lelkész lesz a két vendég, s magáról az ördögűzésről szól majd a találkozó.

Kíváncsian várom, az egyház hogy kezeli ezt a dolgot, mennyire fogadják el a tudományok, főleg a pszichológia kutatásainak az eredményét, miszerint az epilepszia sem az ördög műve, hanem az agy különböző kisüléseinek a következménye, vagy épp a skizofrének sem a Sátán hangjára hallgatnak, indulnak el, csinálnak bármit, amivel akár a környezetüket veszélyeztethetik.

Létezik-e valóban ördögi megszállottság? Honnan ismerik fel a papok-lelkészek mikor beszélünk pszichés zavarról, mikor a Sátán művéről?

A film 1973-ban készült, két Oscarral is jutalmazták. Mindenképp olyan kérdéseket vet fel, amelyek elgondolkodtatóak. A hetvenes években még Amerikában is bátor dolog volt hozzányúlni egy ilyen témához. Nyilván a mai horrorok nyomába sem érhet, kissé naiv hozzáállást tükröz, mégis mély mondanivalót hordoz. Számomra leginkább a megszállottságot mutatja be, amely mintha egy kissé előrevetítené a mai kort, amikor mindenki hajtja a maga sikerét, nem figyelünk senkire csak a magunk dolgára...

A port.hu ajánlója: Minden idők legfélelmetesebb filmjében a kis Regan-t megszállja az ördög. Édesanyja, Chris tanácstalanul és döbbenten figyeli kislánya egyre különösebb viselkedését, és egyik orvostól a másikig jár, hátha valaki megfejti különleges betegsége okát. Az orvosok kellemetlenebbnél kellemetlenebb vizsgálatoknak vetik alá a kislányt, míg végül Chris elkeseredésében Merrin atyához fordul, az ismert ördögűzőhöz, mert a Regan testét uraló gonosz már a gyilkosságoktól sem riad vissza.

Hozzászólások

comments powered by Disqus