Agyelszívás

Szerző: Tárnok Balázs

A Vox Juventae polgári társulás 2012. évi felmérése alapján kiderült, hogy a Csehországban tanuló és dolgozó szlovákiai magyarok fele nem tervezi hazatérését szülőföldjére, a csehországi egyetemeken tanulók közül pedig mindössze minden ötödik diák gondolkodik azon, hogy a jövőben Szlovákiában érvényesüljön.

A táborban ezekről a felmerülő kérdésekről Lampl Zsuzsanna szociológussal, a Vox Juventae által szervezett kutatás vezetőjével beszélgetünk csütörtökön a Körkép-sátorban.

Ezen kutatás célja az volt, hogy megismerjük azon fiatalok gondolkodását, akik Csehországban tanulnak, vagy már dolgoznak, bepillantást nyerhessünk jövőképükbe, az otthoni érvényesüléssel kapcsolatos szándékaikba. A kutatás kérdőíves módszerrel valósult meg. A megszólítottak egyrészt a csehországi egyetemeken tanuló magyar nemzetiségű fiatalok, illetve olyan, korábban cseh egyetemeken tanult szlovákiai magyarok, akiknek bár Szlovákiában van állandó lakhelyük, továbbra is Csehországban élnek.

A felmérés eredményei megdöbbentőek, ugyanis rendkívül alacsony azoknak a száma, akik valóban haza szeretnének térni Szlovákiába. A megkérdezett diákokat sokkal inkább csábítják a nyugati-európai országok, illetve ennél is többen maradnának Csehországban. A felmérésből egyértelműen kiderül, hogy a szlovákiai magyar fiatalok sokasága miért választja a csehországi felsőoktatási intézményeket – a minőségi oktatás és a jó nevű egyetemek -, a fő kérdés a szlovákiai magyar fiatal értelmiség jövőképe szempontjából azonban az, hogy az egyetem elvégzése után miért nem szándékoznak hazatérni. A Vox Juventae szerint a Csehországban maradás leggyakoribb oka, hogy az érintettek jól érzik ott magukat és szilárd, biztos lábakon álló munkájuk van, előlépési lehetőséggel. Alacsonyabb azok száma, akik a vissza nem térés indokaként azt jelölték meg, hogy Szlovákiában nem jutna hasonló munkalehetőséghez, vagy nem érezné jól magát. Ennek ellenére jelentős azok száma is, akiket a jelenlegi munkahelyük köt a cseh városokhoz, így a tény, hogy ezen fiatal értelmiség jelentős része egyáltalán nem akar hazatérni, mit sem változik. „Ezek az adatok arra utalnak, hogy Dél-Szlovákia fiataljai nem látnak perspektívát a szülőföldjükön való érvényesülésre“ – írja a felmérésről készült zárójelentésében a Vox Juventae polgári társulás.

A felmérés eredménye több döntő jelentőségű kérdést vet fel, melyek közül a legfontosabb talán az, hogy lehet-e, illetve kell-e egyáltalán változtatni ezen a tendencián, ami, mint az eredményekből kitűnik, általános vélekedéssé vált. Közösségünknek egyértelműen kiemelt célja, hogy fiatal értelmiségi társaink lássanak lehetőséget a szülőföldön való érvényesülésben, sőt, akarjanak is hazajönni, itt folytatni az egyetemi évek utáni életüket. Ezzel kapcsolatos felmerülő kérdés, hogy tud-e tenni, illetve mit tehet a szlovákiai magyar közösség annak érdekében, hogy értelmiségi fiataljaink itthon maradjanak, és ne otthonuktól távol kezdjenek bele a nagybetűs életbe. Ezzel ugyanis jó eséllyel akár születendő gyermekeik is egy idegen környezetben nőhetnek fel.

Hozzászólások

comments powered by Disqus