A világ hátoldalán

Szerző: Janković Dóra

Az idei Gombaszögi Nyári Tábor vendége a Magyarok a világ nyolcezresei nevű expedíciósorozat vezetője, Kollár Lajos. A szervezet 2002-ben alakult azzal a céllal, hogy a világ összes, nyolc ezer méternél magasabb hegycsúcsára feltűzesse a magyar zászlót. Az expedíciósorozat ihletője a sikeres Everest-mászás volt. Ezek után döntött úgy Kollár Lajos, Mécs László és nem utolsósorban Erőss Zsolt, hogy megküzdenek minden akadállyal, legyőzik a lehetetlent, és magyar hegymászók beveszik a világ legmagasabb pontjait.

Alig két hónapja nem csak egy ország, de az egész magyarság gyászolta Erőss Zsoltot és Kiss Pétert, akik személyében nemcsak a legtehetségesebb és "legcsúcsképesebb" hegymászóinkat veszítettük el, de két kiváló embert is. Erőss Zsolt a világ tizennégy nyolcezres csúcsa közül tízet mászott meg, Kiss Pétet pedig a következő nemzedék ékes csillagaként tartották számon.

A legnagyobb sajtóorgánumokban is napokig a bizonytalanság és a remény érzése váltotta fel egymást, már ami a végkimenetelében sikertelen expedíciót illeti. Vádaskodások, koholt történetek és rémhírek váltották fel egymást, majd végül bebizonyosodott a legrosszabb. Május huszadikán a szóban forgó két hegymászónk sikeresen feljutott a Nepál és India határán található, 8586 méteres Kancsendzönga csúcsára. Fáradtsággal és kimerültséggel küzdöttek, és a lefelé vezető úton el is szakadtak egymástól. Két nappal később eltűnésüket hivatalosan is bejelentették, ezzel együtt a Gombaszögi Nyári Tábor programtervezetéből is kikerült Erőss Zsolt előadása, aki az expedícióról és az egész projektről számolt volna be a résztvevőknek.

Kollár Lajos azt nyilatkozta: „Erőss Zsolt visszafordulhatott vagy elhalaszthatta volna a csúcstámadást, de nem tette. Semmi jele nem volt ugyanis annak, hogy ebből bármi probléma lehet.” A médiában a számtalan felröppenő hír között olyanok is szerepeltek, melyek magát Kollár Lajost hibáztatták a történtek miatt.
A Magyarok a világ nyolcezresei elnevezésű expedíciósorozatról és a nem régiekben történt tragédiáról nyilatkozik Kollár Lajos - A Gombaszögi Nyári Táborban.

Hozzászólások

comments powered by Disqus