Hátizsákbavaló

Szerző: Ryšavý Pál

A napok fogyásával egyre jobban érzi az ember azt a bizsergető érzést, hogy mindjárt itt a tábor. A készülődés első szakaszát, vagyis jegyek beszerzését egyesek már előre letudták, mások lehet még most feszegetik a malacperselyt. Aztán a warm-up partyk másnapjai után az ember előkotorja a hátizsákját és egy pillanatra elgondolkodik, hogy akkor most mi is kellhet Gombaszögre.

Tapasztalt táborozók, gyakorlott cserkészek biztos rutinnal rakják meg zsákjukat a legfontosabb kellékekkel, de aki még csak először szánta el magát arra, hogy útra keljen, biztos tapasztalta azt a titkolt zavart, ami pakoláskor kerülgeti az embert.

Mivel a faházak, panziók befogadóképessége limitált, és táborozni mégis csak sátorral buli, az első és legfontosabb dolog egy jó sátor. Lehetőség szerint tanácsos kétrétegű sátrat beszerezni, hogy ha esik az eső akkor a víz kint maradjon. A kuckóban alvás másik fontos kelléke - a hálózsák után, amiből a választék végtelen – a felfújható matrac és az izolír, polifoam, karimatka, izomatka, alumatka, derékalj, laticel, - szóval az, amivel az egyenetlen talaj is pihe-puha meleg ággyá változik. Krasznahorkaváralja magasabb tengerszint feletti magasságon van, ezért a buli utáni kényelmes alváshoz ez majdnem nélkülözhetetlen.

Valamint van még pár apróság, amit sátorozáskor hajlamosak vagyunk elfelejteni, de biztos lesz szituáció amikor eszünkbe jut, hogy bizony ezt, meg azt is kellett volna hozni, úgymint: kézilámpa (pl. ha valaki éjfél után ver sátrat, higgyétek el volt már rá példa), kalapács, szúnyogriasztó kenőcs, spray (Krasznahorka környékén nincs ugyan állóvíz és ezért kevés a szúnyog, de nem árt ha ez is van), kislapát (legjobb az army shoppos rohamásó, a sátor környékének elegyengetésére), bicska (enni is lehet vele, bort vagy sört kinyitni, de zsinórt bogozni is), felespohár.

Öltözködéskor - és most ez a csajoknak is jó tanács -, a party ruci mellé készítsünk olyat is ami melegen tart. Nyár van ugyan, de este, hajnalban hideg lehet. Eső ellen esőköpeny, esernyő, gyakorlatilag mindkettő jól jön. Ugyanakkor az esetleges eső kellemetlen mellékes jelenségére, a sárra is érdemes gondolni, szóval a több száz eurós cipőt, ha csak nem muszáj benne villogni, hagyjuk otthon, és érdemes bekészíteni egy elnyűtt sportcipőt, jól szellőző szandált, amit nem sajnál az ember. Keményebb emberkék esőben is bevállalhatják a nyitott lábbelit, mert ami befolyik, az rögtön ki is folyik.

A fergeteges buli mellett jó, ha az ember figyel a másikra, de megesik, hogy valaki elesik, megvágja magát, vagy lehorzsolja tértét, könyökét, feje búbját. A táborban mindig lesz ügyeletes orvos, de minden apró sérüléssel nem muszáj rögtön szanitécért kiáltani, ezért jó ha tisztálkodási csomagba ragtapasz, fertőtlenítő, C-vitamin, szőlőcukor és fájdalomcsillapító is kerül. Apropó tisztálkodás. Nem csak az ismerkedés miatt hasznos hozni tusfürdőt, fogkefét, fogkrémet, törülközőt (utóbbit mindig otthon hagyom, szóval ezt magamnak is írom), borotvát és társait.

Ha hozol telefont, hozd a töltőjét is, igyekszünk segíteni megfelelő számú konnektort bebiztosítani. Sőt, bármennyire is furcsa, de nyugodtan hozd a wifis okostelefonodat is, mert a táborban lehetőséged lesz azt is használni! Az ezzel kapcsolatos részletekről később írunk.

Végül a lényeg: ne hagyd otthon magadat, a barátaidat és a jókedvet!

Hozzászólások

comments powered by Disqus