Keresztapák, gorillák és oligarchák

Szerző: Høg Karin

A címben Csehország, Szlovákia és Magyarország gazdasági erőforrásait birtokló, a politikában nagy befolyással rendelkező háttérembereinek gyűjtőnevei szerepelnek. A cseheknél a kmotři-k, nálunk a gorillák, Magyarországon pedig az oligarchák tartják a helyi államokat „fogságban” – amint az angol találóan „state caputre-nek” nevez.

A Közbeszéd blogportál által tető alá hozott, negyedik nap sorra kerülő beszélgetésben nem csak róluk lesz szó, hanem betekintést nyerhetünk az oknyomozó újságírók életébe, szót ejtünk annak izgalmairól és nehézségeiről, de megkérdezzük őket a legújabb globális kémbotrány kirobbantójáról, Edward Snowdenről is. Vendégeink a régió legnevesebb oknyomozó újságírói:

Jaroslav Spurný (Prága) a cseh újságírás nagy öregje, aki az egészséges polgári engedetlenséget már a szociban művelte: a Charta 77 egyik aláírója volt, valamint az ő lakásán nyomtatták az ellenzéki Lidové Noviny szamizdat példányait. Miután a kommunisták leléptek, a rendszerváltás gonosztevőire kezdett el vadászni. Kedvenc témái a cseh rendőrség és a szervezett bűnözés kapcsolatai, privatizációs banki visszaélések vagy az illegális fegyverkereskedelem.

Tom Nicholson-t (Pozsony) nem kell külön bemutatni a táborlakóknak, bár lehet, hogy néhány zoológus neheztel rá azért, mert ennek az egyébként kedves állatfajnak a megnevezése az elmúlt években teljesen más jelentést nyert Szlovákiában. Tom körül az elmúlt hetekben újra felforrósodott a levegő, miután a szlovák katonai titkosszolgálat koszos ügyeit kiteregette a blogján. A rendőrség ezért már beidézte, ezért külön szorítunk neki, hogy épségben eljusson a Táborba!

Bodoky Tamás (Budapest) szabadúszó újságíró, öt évig Index főszerkesztő-helyettese is volt, ma korrupcióellenes tényfeltáró portál, az atlatszo.hu főszerkesztője. Azon kevesek egyike, akiről Magyarországon azt mondják, hogy egyik politikai oldal sem kedveli, mely kiváló oknyomozói eredményekre utal. A köztudatba többek között a 2006-os rendőri túlkapásokkal foglalkozó cikkeivel, valamint offshore cégekbe vándoroltatott állami vagyonokról szóló tényfeltáró írásaival került be.

Hozzászólások

comments powered by Disqus