A visszaszámlálás elkezdődött, egy hét múlva Gombaszög

Szerző: Høg Karin

Hét nap múlva indul a Gombaszögi Nyári Tábor, a szlovákiai magyar nyár legnagyobb és legszínesebb akciója, ahol egyaránt helye van szórakozásnak és a komolyabb témák kivesézésének is. A szervezők egy nappal a kezdés előtt, a bemelegítő nulladik napon már várnak minden fiatalt és kevésbé fiatalt. Délután kezdetét veszik a kézműves foglalkozások, az egész hét folyamán mindenki betekinthet a nemezelés, gyöngyfűzés, korongozás és festés művészetébe. Szintén egy hét múlva kezdi meg munkáját Nagyferenc Katalin, hogy elkészítse az idei tábor kopjafáját. A CitySoul és a CatsinSpace is begyújtja a rakétáit, a pozsonyi Expired Passport, és a kassai Hundzsa Tamás a táborkávéházában játszik.

Szerdán már egész napos kavalkád várja a táborozókat. A megnyitó után sorra nyílnak az előadói sátrak a kéttucatnyi társszervező közreműködésével. A színház sátor hangszigetelt teátrumában Benkő Géza áll színpadra.A Közbeszéd blogportál által tető alá hozott Ifjúsági kerekasztalon Egységben az erő címmel felvidéki ifjúsági szervezetek vezetői vitatják meg terveiket a fiatal generációk jövőjét illetően. A Körkép sátorban Nógrádi György biztonságpolitikai elemző előadását hallhatjuk, a Krasznahorkára ideiglenesen kitelepült Komáromi Szalonbana futballbundáról lesz szó, Csáky Pállal Nincs tabutéma – ide lőjetek!címmel beszélgetünk. Idén negyedik alkalommal kerül megrendezésre Gombaszögi MKP- Híd kerekasztal Bugár Béla és Berényi József részvételével, Megy(-e) a magyar szavazni címmel. Késő délután a téma a dél-szlovákiai infrastruktúrafejlesztés lesz, ahol Rajkovics Péter újságíró Farkas Ivánnal, Érsek Árpáddal és Antalík Imrével beszélget. Mindeközben az Irodalmi Szemle sátrában könyvbemutató, a színház-sátorban egy újabb előadás, majd egy rögtönzött tehetségkutató veszi kezdetét, a játékokban részt vevő csapatok pedig Paintballban mérik össze harci kedvüket.A vacsorára Bott Frigyessel hangolhatunk, majd a terep a zenekaroké: szerda este a somorjai The Butchers, a budapesti Quimby és a besztercebányai Unisex játszik.

Az ezt követő napokban is hasonlóan érdekes és izgalmas programok lesznek terítéken. Csak hogy kiemeljünk néhányat: Előadás a globális pénzrendszerről, államfőjelöltek beszélgetése, ismét Komáromi Szalon, nemzetpolitikai kerekasztal, František Mikloško és Surján László előadása a megbékélésről, kerekasztal-beszélgetés a nők jogairól, képregények, bloggertalálkozó, Jóvilágvan, ügyességi versenyek, slam poetry, színházi előadások, Magashegyi Underground, és minden nap éjszakai mozi. Ez csak egynéhány abból a több mint százhúsz programpontból, ami az idelátogatókat várja.A szervezők a tábor előtti héten még egy utolsó nyereményjátékkal  kedveskednek, ahol belépőjegyet lehet nyerni.

Gyönyörű környezet, fantasztikus hangulat és emberek, több mint száz program – egy szóval Gombaszög.

Hozzászólások

comments powered by Disqus