Vasutak, közutak, kiutak és zsákutcák

Szerző: Stubendek Attila

A Gombaszögi Nyári Tábor gazdasági kerekasztala azon kevés vitafórumok egyike, ahol különböző színezetű szakpolitikusok és közgazdászok együtt beszélhetik meg a szlovákiai magyarság gazdasági ügyeit. Farkas Iván, az MKP gazdasági alelnöke, Érsek Árpád, a HÍD parlamenti képviselője, volt közlekedési államtitkár és Antalík Imre, a Kerekasztal gazdasági bizottságának tagja meghívásunkat azonnal elfogadta, mutatva azt, hogy közösségünk olyan alapvető problémájáról van szó, amelyet prioritásként kell kezelni.

A 19. századi Európa térképén a vasúthálózat terjeszkedésével együtt jelentek meg a gazdasági központok. Amelyik régiót bekapcsolták a vérkeringésbe, megjelent az ipar, a kitermelés és a feldolgozás. Megváltozott a települések addigi szerepe, ahol áthaladt a vasút, növekedett az életszínvonal, szemben azokkal a korábbi regionális központokkal, ahol ez elmaradt.

Ma sincs ez másképp, de a vasút mellett megjelent a közút, az autópálya. Szlovákia magyarlakta területeit ugyanakkor - kevés kivétellel - elkerülik a meglévő és a tervezett gyorsforgalmi utak, a vasutat visszafejlesztik. A Délnyugat-Szlovákiába tervezett autóút építése akadozik, a Csallóközben a csúcsforgalom idején óriási dugók alakulnak ki a főváros felé. A komáromi új dunai hídról sem hallani sokat, a tervezett R7-es gyorsforgalmi út ráadásul elkerüli a várost, így Komárom a legnagyobb olyan település Szlovákiában, amely a hosszútávú tervekben sem csatlakozik a szlovákiai gyorsforgalmi úthálózatba - Pozsonyba autópályán Magyarországon keresztül lehet eljutni. Párkánynak is szüksége lenne új hídra, és a Budapest-Krakkó tranzitforgalomnak egy észak-déli autóútra. Az Ipolyon csak két új hidat sikerült átadni, a folytatás kapcsán csak kérdőjelek magasodnak a néhány méter szélességű folyócska fölé. Gömör déli és keleti részén ugyan áthalad az R2-es gyorsforgalmi út nyomvonala, néhány szakasz már el is készült, de ugyanitt a vasúton megszüntették a személyvonatokat, megnehezítve sokak eljutását munkahelyükre (ahogy Krasznahorkán sem áll meg már a vonat). A Bodrogközben és az Ung-vidéken autóutat még csak nem is terveznek, legegyszerűbben Nyugat-Szlovákiába az M3-as és az M1-es autópályán, Budapesten keresztül lehet eljutni. A vasúti közlekedés helyzete sem rózsás, Nagykapos személyforgalmát megszüntették.

Ilyen helyzetben a gazdaság fejlődését különösen nehéz elősegíteni. Nem csoda, hogy az ipari parkok telepítése elkerüli Szlovákia magyarlakta területeit. Munka miatt sokaknak utazniuk kell, a munkanélküliség miatt elnéptelenednek, elöregednek régióink.

Mi tehát a kiút? Miképpen lehet orvosolni Dél-Szlovákia infrastrukturális gondjait? Hogyan lehet megállítani a fiatalok elvándorlását? Mi a hosszú távú tervünk arra, hogy felvirágoztassuk városainkat, falvainkat? Miképpen lehet rábírni a pozsonyi parlament többségét, hogy ne csak az északi és a nyugati országrészeket támogassák?

Elsősorban ezekkel a kérdésekkel faggatja vendégeit Rajkovics Péter, gazdasági újságíró. Farkas Iván által megismerhetjük az MKP gazdasági terveit, Érsek Árpád a Híd e témában kifejtett és jövőbeni tevékenységéről kérdezhetjük, Antalík Imre a Kerekasztal álláspontját tolmácsolja.

Hozzászólások

comments powered by Disqus