CitySoul és Cats in Space

Szerző: Bodnár Eszter

A 2011 őszén alakult CitySoul idén is finomságokkal halmozza el a zenére éhező táborlakókat. A mesterszakácsok minden nap 18:00 és 3:30 között tálalják specialitásaikat. A menün szerepelnek rövid koncertek, dj szettek, spontán jam session-ök, a körítést pedig a vizuális effectekért felelős kuktaszekció szolgáltatja.

A heti menü:

Július 16. "Gagarin az űrben" Nap
Július 17. Novo-Etno-Elektro Nap
Július 18. Zajnap (vendég: Satori Espiral)
Július 19. A Vendégszeretet Napja (vendégek: Dilemma, InfraStrukture, Psycho, YOMAKOMBA)
Július 20. Csodaország

A lélektápláló dallamokért felelős:

General Blue (GB) a mozgókép gyöngyházából evez zenei vizekre, hogy szélesítse látókörét. Zenei ízlése abszolút eklektikus az electronikai zene határmezsgyéjén belül. A szettek között fel-felcsendülnek kultikus filmek kultikus dialógusai, melyek egyik stílusból kézenragadják a hallgatót és átvezetik egy másik stílusba, hogy esetleg egy harmadikkal végleg ledobják a nyúl üregének legmélyére. Mindezt természetesen a jó ízlés határain belül. A nagyközönség eddig az esztergomi Tracks zenei rendezvényein hallhatta; Gombaszöggel megkezdõdik Dj hadjárata a nemzetközi vizeken.

A 21 éves kovácsani még az iskolapadot koptatja a Kõbányai Zenei Stúdió-ban, de már hallhattuk énekelni itt-ott. Egy évig az Innerkozmos nevû zenekar tagjaként erõsítette a CitySoul bulisorozatot, ahol trip hop és downtempo stílusban zenélt többnyire. Ezzel párhuzamosan részt vett egy egy Teddy Cool fellépésen, melynek köszönhetõen elmerülhetett kicsit a jazz világában. Ez utóbbi és az iskolai zenekar az, ahol mostanság tevékenykedik. Az ezévi DH tábor keretein belül megrendezett CitySoul programra meglepetéssel készül : Bocsárszky Zsolttal (plantagenet) készítenek dalokat az elektro swing, trip hop és downtempó jegyében.

PAL, aki nem szereti, ha a neve elé írják a DJ-t, mert egyrészt nem szereti azokat sértegetni, akik lemezrõl játszanak és zabosak a téma miatt, másrészt pedig úgy gondolja, hogy inkább csak jól szelektál a zenék között. Az esztergomi Kaleidoszkóp Ház, "Tracks" future estjeit szervezi. Mániája a zenekritika, az új zenék, a ska-n kívül minden. Rengeteg zenét hallgat, ezért van mibõl választania amit nagyon szeret. Mármint választani. Jól.

A táncosabb jelleg a “dohánygyári dj”-re, Plantagenetre is vonatkozik, mivel zenéjébe funkyt illetve electroswinget is vegyít, továbbá gitárt, zongorát és éneket is alkalmaz dalaiban, innen az akusztikus jelleg. Zenével 13 évesen kezdett el foglalkozni, konkrétan dobolt. És mikor megkapta elsõ komolyabb számítógépét, megismerkedett a zene elektronikus komponálásával. A tábor ideje alatt saját számain kívül amibe Kovács Anita fátyolos hangját is hallhatjuk majd, még DJ szetteket is hallhatunk ez említett stílusokban.

YOUNIVERSE a zenét tartja a legfõbb élvezeti cikknek, napi rutin számára az új zenék, stílusok felfedezése, a zenetárának bõvítése. Nagyjából mindenféle zenét tud élvezni a technotól az indie-rockig, kimondottan szereti a határfeszegetõ zenéket, de egy egyszerû popdal is meg tudja fogni. YOUNIVERSE játszik hangszereken is, de inkább a számítógépes zenélés foglalkoztatja igazán. Azóta készít saját zenét, mióta mióta ismeri a számítógépet. DJ-ként már 2 éve rendszeresen játszik az Esztergomi Kaleidoszkóp Ház Tracks estjein. Többnyire house, uk-garage témában, de ezen kívül akármi más is becsúszhat, esttõl, közönségtõl, hangulattól függõen, vagy függetlenül.

Vendégmuzsikusok:

Satori Espiral már ismerős lehet az Innerkozmosból, ugyanis a tavalyi táborban is fellépett ezzel a formációval. A 90-es evékben talákozott az underground elektronikus zenei szubkulturával. Nagy hatással volt rá a korai brit rave szintér, késõbb a brit IdM, majd pedig a lassabb dolgok fogták őt meg. Meghatározóvá vált számára a bristoli szcéna, a füstos Trip-Hop vonal, illetve az ambient és a chillout. A 2000-es évek eléjen kezdett el saját zenéket írni az éppen aktuális szoftverekkel öccsével. Később zenészekkel is sikerült kollaborálnia, így jött létre az innerkozmos, aminek a neve is rámutat egyfajta spirituális orientációra. Ezzel a formacióval jatszott Budapesten és pár vidéki városban a CitySoul égisze alatt. Majd ez a banda kicsit megtorpant, Satori külföldre költözött 1 évre, ahol szintén születtek dalokat, dalötleteket. Motivaciójának alapja újra spirituális központú lett, elõkerültek a régi mesterek... fõkent Hamvas Béla, Weöres Sandor a magyarok közül, Hermann Hesse, az indiai szentkönyvek. A chill sátorban szeretné összeolvasztani egyfajata tisztelgés céljábol a számára legfontosabb gondolatokat az elektronikus zenei életérzésével. Valamint szeretne egy keresztmetszetet megmutatni a 90-es évektõl ért zenei hatásokból is egy dj-set keretében.

Nyár, jó idõ, tropical érzés, ez egy Yomakomba dj szett. Elfelejtünk minden problémát és belemerülünk a lassú groovokon át a pörgõsebb boldog dallamokba. Úgy érezhetjük magunkat, mintha egy tengerparti kirándulas közepébe csöppennénk, aztán már csak rajtunk múlik, hogy koktélt iszogatva ülünk, lazulunk, táncolunk, fürdünk vagy épp szerelmeskedünk a zenékre amit hallunk.

City Reboot

Mi is a City Reboot? A City Reboot egy mozgalomnak is mondható, mely zeneszeretetet, egységet és békét hirdet. Komárom elektronikus zenei életének gondnokai 2010 elején találtak egymásra. Party sorozataiknak a Rév klub ad otthont, melyek közül főként a drum and bass szerelmeseit egybe gyűjtő RÉVolution mondható a legsikeresebbnek. Közönségük eseményről-eseményre több százasra nőtt, az ország több pontjáról és a határon túlról érkezőkkel. Irányelvük, hogy az ismertebb lemezlovasok mellett egybegyűjtsék a régió feltörekvő tehetségeit, keménymagot alkotva ezzel a szlovákiai magyar underground elektronikus zenei életben. A mozgalom békés harcosai:
Dilemma, aki rengeteg stílus képviselője a housetól a glitchen keresztül a drum and bassig és még sorolhatnánk... A Pátria rádió "Fülbe való" műsorának vezetője, a mozgalomban is kibontakoztatja zenei sokszínűségét. Az InfraStrukture, mely egy Dj és producer párost takar. Ők a mély, globalizálódó világunkat tükröző hangzás kedvelői drum and bass és dubstep irányvonalban.
Valamint Psycho, aki a drum and bass sötét oldalának zászlóvivője, hard style idegsebész, sound system professzor. Tíz éve járja az országot szikla súlyú lemeztáskájával.

A vizuális csodákat biztosítja:

Bab, aki a kilencvenes évek elején jött világra, és az érdeklõdése környezete iránt mindmáig töretlen maradt. Életét javarészt Kassán töltötte egészen 2011-ig, ezután Budapestre került, ahol képgrafikával, és illusztrációval foglalkozik ideje számottevõ részében. Az elmúlt idõszakban többek között diavetítéssel kezdett kísérletezni.

Kapor Pribék Gáborként Kassán látta meg a napvilágot 1991 decemberében. 2011 tavaszán szülõvárosában befejezte középiskolai tanulmányaimat a Márai Sándor Alapiskola és Gimnázium Mûvészeti tagozatán, majd sikeres felvételt nyert a budapesti Moholy-Nagy Mûvészeti Egyetem Médiadesign szakára. Érdeklõdési és kutatási köreibe tartoznak az interaktív installációk, a látványtervezés, élõ vizuál show-k, mozgóképi megoldások és a videoart vizsgálata. Alkotásait a különbözõ médiumokkal való kísérletezés, egymástól távolesõ témák összeegyeztetése jellemzik - így létrehozván egy újszerû, eddigi vizuális hiearchiákra épülõ megjelenítést. 2013 tavaszán a Kiégõ Izzók koncertek, rendezvények és kiállítások komplex vizuális megjelenítésével foglalkozó csapatánál szakmai gyakorlatozott. Õsszel Amsterdamban, majd tavasszal Hong Kong városában tervezi folytatni tanulmányaimat 1-1 félév erejéig.

A történetünk kontrasztját egy földtörténetileg sötét korszak alkotja, amely a szóban forgó mûvész világrajövetele elõtti idõszakot jellemzi. Rettegés, bizonytalanság, vizuálisan unalmas lét, a szeretet elemi hiánya veszi körül a világot, az Öbölháború utáni Földön élünk. Szerencsére mára e baljós kifejezések már semmivé foszlottak. Výlet néven Krasznahorkaváraljára vándorol Gábovics Vilmos generatív, geometrikus vizuális anyaggal, ami egészen a 80as évek UV-aktív fitness-ruhás izzadtságszagáig visszanyúl, egy új érát ünnepel meg, ahol az op-art újra hódít és eszközfüggetlen történelmet ír az Y-generáció. A Cats in Space alapítója vetítésén kívül összmûvészeti zsongásba hozza a tábort, felveszi a harcot a fotográfia médiumával, ami már évek óta a szakmáját képezi, valamint elõkerül pár gyöngyszem Mephisto digitális lemeztáskájából.

Hozzászólások

comments powered by Disqus