Színházi sátor – a tábori teátrum programja

Szerző: Nyombaszögi Tári Gábor

Kicsit sok már a közéleti meg politikai előadásokból? Vagy egyébként is érdekel a színház és a film? Vagy egyébként nem érdekel, de most megnéznéd? Úgy érzed, hogy konyítasz valamihez, ami színpad-kompatibilis? Esetleg a sátorszomszédod konyít ilyesmihez? Nézz be hozzánk! Cikkünkből a színpadi előadásokról tudhatsz meg többet, a sátor beszélgetéseiről, a vetített filmekről későbbi írásban számolunk be!

Július 17. Szerda

11:00 Csak egy menet – majdnem stand up, csak ez jobb!
(G. Carlin és B. Hicks szövegeinek felhasználásával szerkesztette s előadja Benkő Géza)
Amióta szabad úszó lett, Benkő Géza a legkülönbözőbb dolgokba vágott bele. Azon kívül, hogy színházakban, filmekben és tv-sorozatban vendégszerepel, improvizációs sorozatot indított útjára, önálló esteket állított össze, sőt újabban verseket és blogot is ír. A színházi sátorban első önálló estjét, a Csak egy menetet mutatja be – kissé leporolva, átdolgozva. Hétköznapi eszmefuttatások hétköznapi helyzetekről, keserédes szösszenetek cuccokról, dínóürülékről, a hullámvasútról, életről és halálról – egy bárszékre, konyakra és cigarettára hangszerelve.

16:00 Jean Genet: Slúžky
(A pozsonyi színművészetisek előadása )
A történet egy gyilkosság körül forog, viszont Jean Genetet sem a gyilkosság pontos története, sem szociális háttere nem érdekli, hanem a szolgálók jellemét, viszonyait fejti ki. Ők egymás ellentétei, tükörképei, görbe-tükör-képei. Figuráikban a valóság és illúzió határai elmosódnak. Ezen az alapon nyugszik az előadás, mely tele van játékkal, játszmákkal, tükörrel, púderrel és kosztümmel. A néző egy testvérpár életébe kukkanthat bele, akik csakis egymásra vannak utalva, és életüket fantazmagóriákkal tűzdelik tele úrnőjükről, akit egyszerre szeretnek, csodálnak, piedesztálra emelnek és gyűlölnek. Majd egy szép napon névtelen feljelentések írásába kezdenek...
Szereplők: Zuzana Kollárová, Marta Maťová, Michaela Čillíková
Rendezte: Száz Pál
Az előadás szlovák nyelvű


Július 18. Csütörtök

18:00 Csavar Színház: Dorottya
A Gál Tamás által alapított Csavar Színház már többször vendégeskedett a Nyári Táborban, de azok számára, akik nem rég koptatták az iskolapadokat, szintén ismerős lehet a név. Hiszen a színház folyamatosan járja az országot előadásaival (pl. Petőfi: A helység kalapácsa, Arany: A nagyidai cigányok). Jellemző ezekre a darabokra, hogy szinte bárhol előadhatók – osztályterem, kocsmaudvar, kukoricaföld – és nagyon jó humorral rántják be a nézőket a történetbe. Nem lesz ez másként a Dorottya esetében sem.


Július 19. Péntek

14:00 A Forma Mentorprogram tehetségeinek bemutatkozása
A Minorma – Nemzeti és Etnikai Kisebbségek Kulturális Intézete a jótékonysági koncertjén befolyt összegből 2013 májusától decemberéig a Forma Mentorporgam keretében támogatási és ösztöndíj programot hirdet olyan tehetséges diákok számára, akik különböző művészeti ágakban kimagasló eredményeket mutatnak, ugyanakkor lehetőségeik korlátozottak képességeik fejlesztésében. A program célja, hogy tehetséges, pályaválasztás előtt álló szlovákiai magyar diákok mentorok segítségével, bepillantást nyerjenek az irodalom, zene, képzőművészet világába. A július első hetében megvalósult zsámbéki tábor résztvevői mutatkoznak be a krasznahorkai táborlakóknak.

16:00 Ingmar Villqist: Helver éjszakája
(a Bécs K.V. előadása)
A Bécs K.V.-ról fellengzősen azt írhatnánk, hogy a Kárpát-medence legnyugatibb magyar színjátszó társulata. De mivel tudjuk, hogy nem szeretik a fellengzősséget, hát nem írjuk. Fontosabb ennél, hogy a Helver éjszakája a másságról, kapcsolatokról, áldozatról, elfogadásról és szeretetről szól. Történet egy férfiról és egy nőről, a kegyetlenségről és a szeretetről, az egymásrautaltságról és az összetartozásról. Mi mindent áldozhat fel az ember a másikért? Miért kapaszkodunk egymásba és meddig? Meg tudjuk-e őrizni a világunkat, ha leszáll az éj? Szereplők: Bábiczki Boglárka, Ecser Vera, Kovács Katalin, Juhász László
Rendezte: Ecser Máté és Sereglei András

18:00 Ahogy esik, úgy puffan…
(improvizációs est)
Komárom kultúrkocsmáiban (eleinte az Art Caféban, újabban főleg a Mokkában, de volt már a Révben, sőt szabadtéren is) rendszeresen összegyűlik egy maroknyi csepűrágó, hogy a színpadi kötöttségeket (szöveg, miegymás) félredobva, improvizált jelenetekkel szórakoztassák a nagyérdeműt. A játékok eleinte főleg a tévéből ismert improvizációs műsorok feladataira épültek, de a kínálat szép lassan saját fejlesztésű feladatokkal is dúsult. A létrejövő jelenetek néha döcögősek, a leggyakrabban nevettetőek, és van úgy, hogy frenetikusak. Hogy melyik milyen lesz, nem tudni előre. Ahogy esik, úgy puffan…
Szereplők: Olasz István, Nagy László, Szabó Viktor és Gál Tamás
Játékvezető: Majorfalvi Bálint


Július 20. Szombat

16:00 A gyáva
(A Nézőművészeti Kft. előadása)
A Nézőművészeti Kft-t Scherer Péter, Mucsi Zoltán és Katona László alapította. A csapat célja, hogy újra és újra kitalálja a színházi műfajt, hogy előadásaik által jelen idejű párbeszéd alakulhasson ki színész és néző, színház és valóság között. Ennek az újragondolásnak egyik eszközét az osztálytermi előadások jelentik. A csapat ilyen, kifejezetten fiataloknak szóló előadásokból már több százat játszott középiskolákon. (Szlovákiában legutóbb a Vakság c. előadással szerepeltek a Gurigongo szervezésében.)
A táborban bemutatásra kerülő A gyáva c. előadás a kábítószer-függőség témáját célozza meg. Egy fiatal fiú mesél a gondolatairól, érzéseiről, a családjával lévő ellentmondásos kapcsolatáról, és arról, hogyan kezdett drogozni, s milyen kínlódások árán sikerült leszoknia. És egy apa, aki mindezt végignézi, hallgatja és éli. Párbeszédek és belső monológok, humoros és keserű helyzetek az élet rendhagyó sorsfordulatai közé ékelve. A családtagok, szülők, pedagógusok, vagy „csupán“ a társadalmi problémákra érzékeny nézők is zavarba ejtően személyes színházi vallomást láthatnak.
Az előadás 2012-ben a Gyermek- és Ifjúsági Színházak ASSITEJ Biennáléján elnyerte a legjobb ifjúsági előadásnak járó Üveghegy-díjat.
Szereplők: Kovács Krisztián, Scherer Péter
Dramaturg: Gyulay Eszter
Rendezte: Scherer Péter

18:00 Slam poetry est
A szombat este a verspörgetésé. A Slam Poetry az utóbbi időben a klubélet egyik húzóágazata lett. Lesz Open Mic, azaz bárki beszállhat a műsorba, de itt lesz velünk Simon Márton, Indiana és Pion István is, akik a magyarországi slammer közösség meghatározó figurái. Ha tudod, mi a slam poetry, akkor nem kell tovább ragoznunk: úgyis itt leszel. Ha még nem tudod, mi a slam poetry: … ezt meg kell tapasztalnod.


A szervezőkről

Három szervezetnek köszönhető az idei színházi sátor.

A program fő részét a Gurigongo Symposium biztosítja. Tagjai színházcsináló, a színházról hasonlóan gondolkodó fiatalok és nem fiatalok. Célja katalizátorként működni a szlovákiai – főként, de nem kizárólag – magyar amatőr kulturális életben, példaértékűnek, közízlés- és véleményformálónak szánt programokon keresztül.

A sátrat a Fiatal Építészek Fóruma építette, Szabó Krisztián vezetésével. A FÉF 2011 tavasza óta működik, és a szlovákiai magyar építészeket tömöríti. Jellegzetessége, hogy nem alkotói stílusbeli hasonlóságon, hanem nemzetiségi alapon szerveződött, így a legkülönfélébb stíluselemek és irányvonalak képviseltetik magukat benne.

Társszervezőként szállt be a Minorma polgári társulás, mely 2012 őszén jött létre azzal a céllal, hogy a Szlovákia területén élő etnikai és nemzeti kisebbségek kulturális, gazdasági, szociális és jogi érdekeit képviselje, elsősorban azonban a magyar kisebbség kultúrájára összpontosít.

Hozzászólások

comments powered by Disqus