Bugár-Berényi vita: Megy-e a magyar szavazni?

Szerző: zoldkiskanna

A hagyományokhoz híven 2013-ban is teret ad a Gombaszögi Nyári Tábor a szlovákiai magyar pártok eszmecseréinek. Idén, a korábbi évekkel ellentétben, végre szemtől-szembe vitáznak az MKP és a Híd pártelnökei, amely az utóbbi élénk hónapok alapján mindenképp izgalmasnak ígérkezik. A komáromi Berényi-Bugár vitával és a kisebbségi kormánybiztos leváltásával a hátunk mögött, illetve a kerületi (megyei) választások közeledtével a szlovákiai magyar szavazók mobilizálása kerül a középpontba.

Mindezt leginkább a kampányidőszak témái és módszerei befolyásolják, azaz a pártok eddig elért sikereinek ismertetése (pozitív üzenet) és a versenytársak tevékenységének kritizálása (negatív kampány). A komáromi pártelnöki vita során jó pár aktuális és régóta megoldásra váró téma felszínre került, mint ahogy egymás regionális és országos vezetőinek kritizálása is. Azonban Bugár Béla és Berényi József is egyetértett a kerületi szint fontosságával, annak ellenére, hogy a Besztercebányai kerületet leszámítva, mindenhol sikertelenül értek véget az egyeztetések. A kerületek kiemelt jelentőségű oktatási és kulturális intézmények fenntartói, gazdasági téren a határon átnyúló együttműködések és beruházások színtere, ezért elengedhetetlen ezen a szinten a hatékony szlovákiai magyar érdekképviselet. Azonban mindezzel a szavazóknak is tisztában kell lenniük, amely részben a pártok kampányüzenetein múlik. A pártoknak a valóság talaján maradva elérhető célokat kell felvázolniuk, amelyek révén: csökkenthetőek a hatalmas régiós gazdasági különbségek, pozitív jövőkép alapjait teremthetik meg a fiatal szlovákiai magyarok számára, stb. Ezen problémák már régóta ismertek az idősebb és a fiatalabb generációk számára is, akik mintegy két évtized alatt kiábrándultak a szlovákiai magyar pártokból, és a korábbi választási statisztikai adatok alapján csökken a voksolásokon való részvételük is. A kerületi választások fontos mérföldkő a tényleges erőviszonyok (szavazóbázis) felmérése esetében.

Bár a vita címéből inkább a választásokra lehet következtetni, de a nagy valószínűséggel nem ragadnak meg ennél az egy témánál. Gyaníthatóan terítékre kerülhetnek: a kisebbségi kormánybiztos leváltása és tevékenységének értékelése, valamint a kétnyelvűség terén eddig tett erőfeszítések, főleg a leszavazott vasúti törvény. A komáromi vitából kiindulva nagy meglepetés lenne, ha Bugár Béla támadóbb szerepet vállalna, így sejthetően megint Berényi József lesz az erélyesebb fél. Valószínűleg számíthatunk a régi MKP-s idők felemlegetésére, Csáky Pálozásra, a szlovákokkal való „spolupráca“ kritizálására és a vitát leginkább ellehetetlenítő kitérő válaszokra. Az MKP elnöke vélhetően bedobja az autonómia kártyát is, és ha alaposan kielemezte a komáromi eszmecserét, akkor számonkérheti Bugáron az általa többször is hangoztatott, de érdekes módon szinte fellelhetetlen kulturális és oktatási autonómia tervezeteket. A Híd vezérének is lehet pár aduász a zsebében, amelyekre már a korábbi vita során is hivatkozott (Ipoly-hidak és a jó-rossz magyarozás). Természetesen az a forgatókönyv is előállhat, hogy egyáltalán nem foglalkozik egyik fél sem a korábbi vita hibáival, illetve az egymásra mutogatás valamelyest háttérbe szorul egyfajta közös egyetértés hatására, amely túlmutat az eddigi „egyetértünk, hogy nem értünk egyet“ magatartáson. Végső reményünk a fiatal közönség kreatív kérdéseiben lehet, amelyek remélhetőleg élesebben rávilágítanak a pártelnökök féligazságokkal bíró kijelentéseire, és akár egy kicsit kellemetlen helyzetbe is hozhatják a vitázókat.

Tehát, július 17-én a Gombaszögi Nyári Tábor Nagysátrában, az Új Szó szervezésében: IV. MKP-Híd kerekasztal! A piros sarokban Berényi József, az MKP elnöke, míg a narancssárga sarokban Bugár Béla, a Híd vezére, a moderátor Mózes Szabolcs. A vitát élőben közvetíti a Pátria Rádió!

Hozzászólások

comments powered by Disqus