Gombaszög: Több mint száz program

Szerző: Nyombaszögi Tári Gábor

Még sohasem volt ennyire gazdag kínálat a Gombaszögi Nyári Táborban, amely két hét múlva nyitja kapuit a krasznahorkai vár alatt. A szlovákiai magyar minifesztivál honlapján nyilvánosságra hozott műsorban a már megismert koncertprogramon kívül találni színpadi és irodalmi előadásokat, közéleti beszélgetéseket, politikai vitákat és csapatjátékokat is - összesen több mint száz programpontot.

A két előadói sátorban művészekkel, újságírókkal, közéleti személyiségekkel, a politikai és a gazdasági szféra képviselőivel, tudósokkal és világutazó kalandorokkal is találkozhatnak majd a fesztiválozók. A Tábor vendége lesz többek közt a gömöri származású Vályi István és a TotalCar főszerkesztője, Winkler Róbert. Ruhász R. József performanszművész, aki legutóbb az áradó Dunában szmokingban állva került ismét reflektorfénybe, ismét Pecha Kuchával érkezik. Bott Frigyes borász a felvidéki ízekről mesél, Hernádi Zsolt, Világi Oszkár és Garancsi István a foci és a nemzeti öntudat összefüggéseiről beszélget.

Szép és nemes hagyománya van a Gombaszögi Nyári Táborban a szlovákiai magyarok sorsára befolyással bíró politikusok találkozóinak. Az idei táborban ismét sor kerül a Híd-MKP pártelnöki vitára Berényi József és Bugár Béla részvételével “Megy(-e) a magyar szavazni” címmel. Szintén szerdán „Nincs tabutéma – ide lőjetek!” címmel az MKP egykori elnökét, Csáky Pált faggathatja a közönség. Ezt követően Érsek Árpád (HÍD), Farkas Iván (MKP), és Antalík Imre (Kerekasztal) ül egy asztalhoz a dél-szlovákiai infrastruktúra-fejlesztés kapcsán. A Týždeň hetilap közelmúltban magyarul és szlovákul is megjelent száma kapcsán Surján László és František Mikloško beszélget a szlovák-magyar megbékélésről.

A Körkép szervezésében két köztársasági elnökjelöltet, Radoslav Procházkát és Peter Osuskýt Király Zsolt faggatja, videóüzenetben a többi jelölt is köszönti a tábor vendégeit. A Csehországban tanuló és dolgozó szlovákiai magyarokról készült felmérés részleteit Lampl Zsuzsanna szociológus mutatja be a közönségnek. A Komáromi Szalon krasznahorkai különkiadásában Galán Angéla filmrendező, György András református lelkész, Ravasz Ábel szociológus, Sánta Szilárd, irodalomtörténész és Gazdag József a szlovákiai magyar identitás témáját boncolgatja.

Répás Zsuzsanna helyettes államtitkár, Halzl József, a Rákóczi Szövetség elnöke, Kántor Zoltán, a nemzetpolitikai kutatóintézet igazgatója a szlovákiai magyar közösség jövőjéről és nemzetpolitikai koncepciókról beszélget, a vita házigazdája Feledy Botond, a Kitekintő portál munkatársa. Németh Zsolt, Magyarország külügyi államtitkára a visegrádi együttműködés aktuális lépéseiről ad elő.

A szlovákiai magyar felsőoktatás jövőképéről Bauer Győző és Dusza János, akadémikus, Juhász György, rektorhelyettes és Komzsík Attila dékán részvételével valósul meg egy keresztal-beszélgetés. Mindemellett a legnagyobb hazai ifjúsági szervezetek vezetői a szlovákiai magyar ifjúság irányvonalairól folytatnak eszmecserét.

A közép-európai újságírók találkozójának vendégei a legnevesebb cseh, szlovák és magyar oknyomozó riporterek lesznek: Jaroslav Kmenta (CZ), Bodoky Tamás (HU) és Tom Nicholson (SK), aki a Gorilla botrányról írt könyvével vált ismerté.

A fesztiválváros különleges színfoltja lesz a Fiatal Építészek Fóruma által épített hangszigetelt miniszínház, amely a tábor színpadjának és filmsátrának ad otthont, és amelyet a Gurigongo Symposium tölt meg élettel: színpadi játékokkal, előadásokkal, improvizációkkal és beszélgetésekkel. Az Irodalmi Szemle és a Komáromi Szalon által szervezett előadások, könyvbemutatók, felolvasások és performanszok között a modern művészet kedvelői is megtalálják számításaikat.

A Gombaszögi Nyári Tábor egyben kalandpark is. Az első napon nevező csapatok összemérhetik erejüket ügyességben és műveltségben, paintballban, tájfutásban, fociban, gulyásfőzésben, kártyázásban és még jópár izgalmas játékban.

A tábor idén egy igazi nagyszínpadot kapott, amelyen tizenöt együttes lép fel, köztük a Quimby, ByeAlex, Hot Jazz Band, Magashegyi Underground, az Intim Torna Illegál és a Subscribe, illetve a hazai Jóvilágvan, The Butchers, Undermind, Semi Holsen, Expired Passport és Hundzsa Tamás is. A kemping másik szegletében a CitySoul színpad idén is finomságokkal halmozza el a zenére éhező táborlakókat.

A tábor teljes programja megtalálható a Gombaszögi Nyári Tábor honlapján (www.gombaszog.sk), ahol aktuális hírek mellett otthonról is lehet jegyet rendelni, a rendezvény alatt pedig élőben is lehet követni az eseményeket azoknak, akik nem tudtak eljutni Krasznahorkára.

Hozzászólások

comments powered by Disqus