Politikusok a vár alatt: Bugár Béla és Csáky Pál - Frissítve

Szerző: Kovács Balázs

A Gombaszögi Nyári Táborban szép és nemes hagyománya van a politikusi vitáknak és fellépéseknek. A szervezők állandó célkitűzése között szerepel, hogy lehetőséget biztosítsanak az egymással ellentétes álláspontok ütköztetésére és arra, hogy a fiatal közönség minél szélesebb rálátást szerezzen közéletünk alkotórészeire. Ennek az elképzelésnek a jegyében az egységes szlovákiai magyar érdekképviselet felbomlása után 2010-ben először a krasznahorkai nagysátorban ültek le megvitatni közös ügyeinket az MKP és a Híd képviselői. A tavalyi évben Berényi József és Bugár Béla elnökök személyében mindkét párt a legmagasabb szinten képviseltette magát.

Az idei táborra is meghívtuk a magyar polgárokat megszólító alakulatok vezetőit. A Híd színeiben az elmúlt évekhez hasonlóan Bugár Béla, a párt elnöke lesz vendégünk. A Magyar Közösség Pártjának elnöke, Berényi József meghívásunk elfogadását Bugár Béla más rendezvényeken való részvételéhez kötötte, amit nem állt módunkban befolyásolni. Fontosnak tartottuk viszont, hogy a több száz fiatal, a jövő értelmisége előtt mindkét párt véleménye, mindkét álláspont megjelenjen a Táborban, és a pártok érdeke is, hogy nézeteiket minél szélesebb körben prezentálhassák, megvitathassák. Az MKP színeiben így Csáky Pált, a párt volt elnökét látjuk vendégül, aki elfogadta a meghívást, és akinek a neve a közbeszédben újabban, mint lehetséges Európa Parlamenti képviselőjelölt szokott felmerülni.

Bugár Bélától idén is megkérdezzük, hogy miként értékeli pártja négy éves tevékenységét, mi a Híd megyei választásokra vonatkozó programja, illetve, hogy mi a véleménye az idén elmaradó pártelnöki vitáról. Csáky Páltól megtudakoljuk, hogy mi a véleménye a felvidéki magyarság aktuális helyzetéről, az MKP politikájáról úgy általában és azt is, hogy milyen elképzelésekkel vágna neki a brüsszeli érdekképviseletnek.

Július 17., Gombaszögi Nyári Tábor, szlovákiai magyar csúcspolitikusok: Csáky Pál 14:30-tól, Bugár Béla 15:30-tól.

A Táborban további tematikus politikai vitákra is sor kerül a két párt és a civil szféra szakembereivel. A gazdasági kerekasztal-beszélgetésen, amelyről hamarosan bővebben is beszámolunk, az MKP részéről Farkas Iván, a Híd padsoraiból Érsek Árpád, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának képviseletében pedig Antalík Imre vesz részt.

// FRISSÍTÉS Mégis lesz pártelnöki vita a Gombaszögi Nyári Táborban, Berényi József, az MKP elnöke mérlegelte a helyzetet, és úgy döntött, részt vesz a rendezvényen. Erről tegnap este, egy sms-ben tájékoztatta az Új Szót.

A program további alakulásáról hamarosan beszámolunk.

Hozzászólások

comments powered by Disqus