ByeAlex: Malmöből Krasznahorkára

Szerző: Havran Kati

Szombat este Európa megismerhette ByeAlexet, aki a Kedvesem című dalával az Eurovíziós Dalfesztivál döntőjében a tizedik helyen végzett. Azt a ByeAlexet, aki a Gombaszögi Nyári Tábor fellépője lesz júliusban, közönsége fekete keretes szemüvegével és kötött sapkájával ismerte meg az Eurovíziós Dalfesztivál magyarországi döntőjének résztvevőjeként, majd sokak számára nem kis meglepetésként, nyerteseként. Úgy tűnik, a szemüveg és a sapka nemcsak a védjegye, hanem a sikerének is titka.

„Szerintem önmagáért beszél, hogy Magyarország eddigi harmadik legjobb eredményét értem el az Eurovízión”– nyilatkozta a versenyt követően az előadó. ByeAlex maximális pontszámot, azaz tizenkét pontot kapott Németországtól, de tíz-tíz pont jutott számára Finnországtól és Svájctól is. Úgy érzi, hogy Európa nyitott az újításra: az Eurovíziós Dalfesztivál bebizonyította, hogy úgy is lehet értékes helyezést elérni, ha egy énekes magát hozza, nem pedig másol. A magyar nyelven énekelt Kedvesem előadását a vokalista Wéber Helga és a gitáros Kővágó Dániel egészítette ki a színpadon. A dal társszerzője Palásti Kovács Zoltán Zoohacker volt.

ByeAlex a döntő tizenhetedik fellépőjeként lépett a színpadra, közvetlenül a későbbi győztes, a húszéves dán előadó, Emmelie de Forest után. Annak ellenére, hogy a magyar versenyzőnek volt mitől tartania, hiszen előző este, a zsűri előtt előadott produkció során adódott néhány technikai probléma, a döntőben hibátlanul ment minden.

Az előadó szólókarrierje egyébként nagyon fiatal. Mindössze egy éve kezdett bele, hosszas keresgélés után választott csak kiadót, akinek biztatására nevezett be az eurovíziós válogatóba. Már az első dala, a Csókolom, majd a rövid időn belül megjelenő Láttamoztam nagy sikernek örvendett a magyar zenei piacon, és ByeAlex hamarosan önálló koncertprodukcióval is előrukkolt.

A Gombaszögi Nyári Tábor résztvevőinek tehát van minek örülniük. ByeAlex szólókarrierjét színes zenei múlt előzi meg. Feldolgozott pszichedelikus-posztrockot, adott közzé remixlemezeket és zeneújságíróként is működött. Kedvence Nietzsche és imádja a metálzenét.

Koncertje egy nagyon izgalmas programpontnak ígérkezik!

Kép: en.cls.hu/byealex

Hozzászólások

comments powered by Disqus